Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na hranicích Slovenskem cvičí policie i vojáci. Chytili 35 nelegálních migrantů

  6:00aktualizováno  15:57
Stovky policistů, celníků i vojáků akci se účastní na hranicích se Slovenskem cvičení proti nelegální migraci. Potrvá 48 hodin. Důvodem je narůstající počet hlavně syrských nelegálních migrantů z Turecka. Podle policie počty zadržených migrantů za poslední dva měsíce dokonce převyšují migrační krizi v roce 2015, k 21. srpnu zadrželi přes 3 500 tisíce lidí.

Na hraničním přechodu mezi Českou republikou a Slovenskem ve Střelné na Vsetínsku víc než desítka policistů a celníků kontroluje auta přijíždějící ze Slovenska. Zatím zajistili 35 skutečných migrantů, kteří překročili nelegálně hranice. Provoz je plynulý.

Od řidičů požadovali občanské a řidičské průkazy a také malé technické průkazy od vozidla, nahlíželi i do zavazadlových prostorů aut. Kontroly provádějí také moravskoslezští policisté v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku.

„Tato cvičení se odehrávají pravidelně. Je potřeba připravovat se na to, kdyby nastala mimořádná situace. Počet migrantů totiž výrazně v posledních měsících roste a musíme tedy minimalizovat negativní dopady migrační situace,“ uvedl na tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan.

Zopakoval, že Česko bude nadále odmítat kvóty na přerozdělování uprchlíků. S ministerstvem spravedlnosti chce jednat o možnostech zpřísňování trestů pro převaděče.

Počet uprchlíků, kteří používají Česko právě jako tranzitní zemi, stoupl do 21. srpna letošního roku na 3 651. Za celý loňský rok jich bylo 1 330, v předchozích letech se pak pohyboval kolem dvou až čtyř stovek. V letních měsících se zvýšila tranzitní migrace i v porovnání s rokem 2015, kdy Evropu zasáhla poslední velká migrační vlna. „Zatím neměla čísla vliv na nárůst kriminality,“ uvedl Rakušan.

Cvičení bude probíhat 48 hodin. Příslušníci bezpečnostních sborů budou sloužit na hranici se Slovenskem ve společných hlídkách ve dvanáctihodinových cyklech. Policie vytipovala 23 silničních a železničních přechodů. Účastní se ho i na 150 vojáků a 30 celníků.

Policisté zadrželi 55 převaděčů

„Opatření na hranici se Slovenskem policie kontroluje na místech bývalých přechodů i ve vlacích a denně zajišťuje kolem stovky nelegálních migrantů, s kterými provádí další úkony. V tuto chvíli vedeme trestní řízení s 55 převaděči - trestní sazba je až 5 let vězení,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. „Migranti mířící převážně ze Sýrie, Afghánistánu či Turecka naopak do naší země vstupují a pobývají na našem území nelegálně,“ řekl Vondrášek.

Policisté mohou zadržené syrské uprchlíky vracet zpět na Slovensko, z něhož do Česka přišli, nebo jim dají výjezdní příkaz a musí do 30 dnů opustit zemi. Do Sýrie je vyhostit nemohou. Letos se snažila policie předat zpět na Slovensko formální cestou 583 lidí, Slovensko zatím akceptovalo čtyři žádosti a 561 jich odmítlo. Krátkou cestou přijala země 47 migrantů.

Evropa v problémech. Vedle ukrajinských uprchlíků přibývá i běženců z jihu

Podle slov šéfa cizinecké policie Milana Majera „jde o desáté cvičení. Ani to dnešní však není kvůli tomu, abychom zadrželi co největší počet migrantů, ale abychom si ověřili opět a znovu připravenost všech složek, které jsou zahrnuty v operačním plánu, zda jsou plány dobře nastaveny,“ uvedl Majer.

„Za celníky bude nasazeno 30 příslušníků, devět vozidel, dvě mobilní kanceláře, vozidlo s rentgenem ke kontrole zavazadel a služební kynologové,“ řekl generální ředitel celní správy Marek Šimandl.

Podle vyjádření generála Václava Vlčka má armáda své vlastní plány. „Poučili jsme se z roku 2015, naše útvary budou pomáhat policii. Budeme spolupracovat v rámci tří krajů (Zlínského, Jihomoravského a Moravskoslezského) a ověříme si nastavené postupy a principy,“ dodal Vlček.

Podobné cvičení se konalo na hranicích se Slovenskem a Rakouskem loni na konci září. Ochranu hranic policie trénovala na bývalých hraničních přechodech Lanžhot, Mikulov a Starý Hrozenkov.

Policie loni odhalila 11 170 migrantů

  • Cizinecká policie loni odhalila při nelegální migraci 11 170 cizinců, o 4077 více než v roce 2020. Je to nejvyšší počet od roku 2008, od kterého jsou údaje k dispozici.
  • Statistiky však významně ovlivnila pandemie covidu-19, zahrnují totiž i cizince, kteří vstoupili do České republiky legálně, ale nesplnili protiepidemická nařízení.
  • V letošním roce výrazně stoupl počet migrantů, kteří do Česka přicházejí přes slovenskou hranici. Většinou jsou to Syřané, kteří přijíždějí z Turecka a míří do Německa či Rakouska.

Převažují migranti ze Sýrie

Policie od začátku letošního roku do 8. srpna odhalila 2 485 tranzitních nelegálních migrantů. Ti se přes Česko snažili v některých případech dostat i letecky. Nejvíce jich však policie zadržela v Jihomoravském a Zlínském kraji.

„Nejčastěji byli odhaleni občané Sýrie v počtu 1 885 lidí, kteří tvoří 78procentní podíl na celkovém počtu zjištěných při tranzitní nelegální migraci,“ uvedla nedávno pro iDNES.cz policejní mluvčí Irena Pilařová. Za migranty ze Sýrie následovali ti z Turecka, jichž policie zadržela 124, a Afghánistánu (93).

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...