Dohled z nebes. Policie nasadila na kontrolu silničního provozu drony

  • 15
Řidiče, kteří v pátek odpoledne směřovali na Vídeň, sledovaly drony Letecké služby Policie České republiky. S prvními dny prázdnin začaly preventivní policejní akce na hlavních tazích. Jejich cílem je ochránit nezranitelnější účastníky provozu, cyklisty a motorkáře.

Policisté nasadili drony, aby dohlížely především na nebezpečné předjíždění na horizontu nebo v zákazu předjíždění, kde podle nich může nastat nejvíc dopravních nehod.

Během čtvrtečního odpoledne se zaměřili především na hlavní tahy ve směru na Vídeň. Drony poskytla Letecká služba Policie ČR.

„Letní prázdniny jsou obdobím, které v sobě skýtá několik rizikových faktorů, které ovlivňují silniční provoz. Jsou to zejména vysoké teploty, výrazný nárůst tranzitní dopravy a vyšší počet nejzranitelnějších účastníků silničního provozu, jako jsou motorkáři, cyklisté a chodci,“ řekl náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch.

Ředitel dopravní policie Jiří Zlý uvádí, že roste počet nehod, při kterých dojde k úmrtí chodce či cyklisty. Během loňských prázdnin výrazně vrostl průměr jejich úmrtí z let 2016 až 2020.

Policie proto chystá preventivní akce, které by tento trend měly zvrátit. Jejich cílem je vzdělávat účastníky dopravního provozu. Například na cyklisty se zaměřuje informační kampaň Na kole jen s přilbou. Ta letos cílí zvláště na seniory.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video