Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie: Buzkovou chtěl zničit Šíma

Po čtyřech měsících vyšetřování operace Olovo má policie jasno: místopředsedkyni sněmovny Petru Buzkovou se pokusil zdiskreditovat premiérův poradce Vratislav Šíma. Potvrdily se tak dosavadní informace MF DNES, že Zemanovu oponentku chtěl znemožnit člověk z týmu poradců řízených Miroslavem Šloufem. Vyšetřovatelé ve středu Šímu obvinili z pomluvy, za niž hrozí až rok vězení. "Z tohoto trestného činu je obviněn V. Š.," uvedl ředitel pražského úřadu vyšetřování Zdeněk Janíček.

Na přímou otázku, jestli je to Šíma, šéf vyšetřovatelů odpověděl: "Celá jména sdělovat nemůžeme." Vratislav Šíma se k případu nikdy veřejně nevyjádřil, ani včera nebyl k zastižení.

Policie stíhá novináře, kteří kryjí svůj zdroj


Policii se podle dostupných údajů podařilo nashromáždit důkazy nejen o tom, že Olovo sepsal Šíma, ale také, že on podnikl kroky k tomu, aby Buzkovou v médiích očernil lživými informacemi. "Osoba obviněná z pomluvy sdělila druhé osobě nepravdivé informace o Petře Buzkové, které svým charakterem byly způsobilé značnou měrou ohrozit její vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit ji vzhledem k zastávané funkci," uvedla vyšetřovatelka Jana Kadeřábková.

Premiér Miloš Zeman se odmítl k obvinění svého poradce vyjádřit: "Musím vám říci, že operace Olovo možná zajímá vás, ale ne mě. Mě zajímá bezpečnostní situace v Praze, jednání se zahraničními investory nebo situace nedojných krav."


Obvinění Šímy vyvrací teorii o spiknutí


Obvinění premiérova poradce Vratislava Šímy ze spuštění akce Olovo zaměřené proti Petře Buzkové vyvrací dosavadní teorie Miloše Zemana. Ten dosud tvrdil, že Olovo není nic jiného než spiknutí vnějšího nepřítele proti ČSSD, a navíc naznačil, že si všechno vymyslela sama Mladá fronta DNES.

V souvislosti s obviněním Vratislava Šímy vyšetřovatelka Jana Kadeřábková ve středu uvedla: "Obviněná osoba se dopustila trestného činu pomluvy tím, že druhé osobě sdělila nepravdivé informace o Petře Buzkové, které byly způsobilé poškodit její vážnost." Jinými slovy: policii se podařilo prokázat, že operaci Olovo skutečně spustil Šíma.

Jde o první případ, kdy se potvrdila podezření některých sociálních demokratů, že v týmu Zemanových poradců vedených Miroslavem Šloufem vznikají likvidační strategie proti nepohodlným členům strany. Už před časem poslanec Michal Kraus oznámil, že mu jeden Šloufův spolupracovník vzkázal, že nepřestane-li napadat Zemana, znemožní jej v médiích. Podobné "varování" dostal podle neoficiálních informací další Zemanův rival, poslanec Lubomír Zaorálek.


ŠLOUF ŠÍMU BRÁNIL


Zda Šíma v případě Olovo jednal na vlastní pěst, anebo zadání ke "zničení" Zemanovy oponentky dostal jako úkol někdo z jeho nadřízených, však zatím vyšetřování neprokázalo.

Sám Šíma dodnes s novináři o kauze nemluvil. V okamžiku, kdy ho jeho kolega Zdeněk Šarapatka označil na policii jako autora Olova, Šíma do telefonu říkal: "Děkuji vám za zájem, na shledanou." Telefon sice stále zvedá, ale už se do něj neozývá. Jeho obhajobu v médiích si vzal na starost Miroslav Šlouf. "Šíma mě naprosto razantně a jednoznačně ujistil, že s autorstvím Olova nemá a neměl nic společného," řekl Šlouf koncem srpna v deníku Právo. V Lidových novinách o pár dní později dodal: "Ujištění pana Šímy beru velmi vážně." Desetistránkový dokument s krycím názvem Olovo (chemická značka Pb je shodná s iniciálami Petry Buzkové) získala MF DNES v květnu od jednoho ze spolupracovníků Miloše Zemana. Ten chtěl upozornit na špinavé praktiky, které se na Úřadu vlády dějí. Text poskytl pod příslibem, že jeho totožnost nebude prozrazena - obával se, že by přišel o práci na Úřadu vlády.

Olovo nese v záhlaví upozornění "Důvěrné", jeho oficiální název zní "Zvláštní informace s návrhem opatření" a na konci je datum 22. února 2000. Bylo to tedy v době, kdy se Buzková rozhodla odejít z vedení ČSSD na protest proti dohodám s ODS.



ŠÍMU USVĚDČILI I ZNALCI


V dokumentu je návod, jak postupnými kroky Buzkovou znemožnit v médiích a připravit ji o pozici nejpopulárnější političky v zemi. Mezi účelově šířené lži podle závěru policie patří například to, že Buzková spolupracovala se Státní bezpečností a měla potíže s mravnostní policií. V dokumentu je rovněž napsáno: "Vytvořit a následně medializovat skutečnost, že její dítě je odložené, bité a týrané." Z jazykových rozborů Olova, které si MF DNES objednala u dvou expertů, vyšlo jednoznačně najevo, že text sepsal člověk s bohatou praxí v komunistických sekretariátech. "Má to rysy vyjadřování okruhu profesionálních politických pracovníků osmdesátých let. Takto se psaly texty, které pocházely ze stranického nebo odborového či svazáckého aparátu," konstatoval ve své analýze bohemista Alexander Stich. Zdůraznil, že je prakticky vyloučeno, aby se někdo pokusil text napsat tak, aby jen vypadal, že jej psal bývalý aparátčík. Vratislav Šíma pracoval dvanáct let v sekretariátu ústředního výboru SSM a připravoval tam mimo jiné propagandistické kampaně. Šéfem českého SSM byl léta Miroslav Šlouf.

Petra Buzková v reakci na Šímovo obvinění uvedla, že ji to nepřekvapilo: "Byla to jedna z hypotéz, které byly ve hře od samého počátku, kdy byl případ zveřejněn."



ZEMANOVA TEORIE PADLA

Policejní vyšetřování vyvrátilo i další Zemanovu hypotézu, podle níž za Olovem mohl stát jeho poradce Zdeněk Šarapatka. "Možná se snaží hodit vinu na někoho jiného," řekl Zeman, když vyšlo najevo, že Šarapatka na policii označil za autora Olova Šímu.

Zdeněk Šarapatka nyní říká: "Od začátku tohoto případu jsem mluvil pravdu. Na rozdíl od těch, kteří o něm lhali z křesla předsedy vlády, utíkali před pravdou do nemocnice, nebo mi dokonce všemožně vyhrožovali, nevezmu-li vinu sám na sebe. Jsem rád, že policie potvrdila, že jsem si nevymýšlel."

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...