Policejní prezidium by podle Peciny mělo zajistit ochranu při mítincích jakékoli strany. | foto: Radek Miča, MAFRA

Policie bude po vaječné smršti chránit mítinky politických stran

  • 2292
Policie bude více spolupracovat s organizátory předvolebních mítinků. Ti by měli určit konkrétního člověka, který bude s policisty komunikovat. Pořadatelé by také měli být lépe připraveni na "neočekávané situace". Policie tak reaguje na včerejší vaječnou smršť v Praze, která se snesla na vedení ČSSD.

Dnešní události "vajíčkové války"

- Za vejce na Andělu padlo obvinění z útoku na policistu
V České Lípě chtěl odpůrce hodit vejce, ale radši utekl
- Složte zbraně a jděte k urnám, zní z Facebooku
- Může za to nálada nenávisti, míní Jiří Paroubek

Ráno se na policejním prezidiu sešlo vedení policie se zástupci pořadatelů. "Policie je připravena podle zákona postihovat jakékoli projevy extremismu a násilí," ujistil mluvčí policie David Kubalák.

"Nebylo to v pořádku," řekl v České televizi o včerejším útoku na pražském Andělu ministr vnitra Martin Pecina. "To, co jsem včera zhlédl v televizi, skutečně v pořádku není, to principiálně nacistické napadání, nacistické rozhánění mítinků legitimní politické strany," prohlásil.

"Když se chtějí někde porvat nacisti s anarchisty, tak je policie rozhání, v případě legitimní politické strany musí takové mítinky ochránit taky," uvedl ministr.

Může za to nálada nenávisti

Říká o vaječných útocích Jiří Paroubek

Policejní prezidium by podle něho mělo zajistit ochranu při mítincích jakékoli politické strany. "Toto je pokračování extremistických nálad jinými prostředky, to se neliší od situace zemí, kde nastupovaly extrémní režimy," řekl Pecina.

Dvoutýdenní série vajíčkových útoků na předvolebních mítincích ČSSD vyvrcholila ve středu v Praze u Anděla. Odpůrci sociální demokracie tam zasypali lídry strany v čele s Jiřím Paroubkem sprškou vajec. - VIDEO: Paroubka a vedení ČSSD trefily v centru Prahy desítky vajec

ČSSD v souvislosti s incidenty hovoří o "fašizoidních útocích", šéf nejsilnější opoziční strany je přesvědčen, že Policejní prezidium situaci nezvládlo. Strana totiž již dříve požádala premiéra a ministra vnitra, aby policisté účastníky předvolebních mítinků ČSSD ochránili. - více o žádosti čtěte zde

Před násilím a nenávistí v předvolební kampani důrazně varoval i prezident Václav Klaus. - čtěte Klause děsí nenávist na mítincích, varuje před pouličními válkami

Také na internetovém serveru Facebook, kde se sdružovali Paroubkovi odpůrci, se po středečních událostech na Smíchově začaly objevovat kritiky, akce podle některých zašla příliš daleko.

Topolánek: Je to provokace Lidového domu

K zastavení ataků sociálnědemokratických akcí vyzývá i ODS. Občanští demokraté zároveň odmítají náznaky sociálních demokratů, že je to právě ODS, kdo za útoky stojí.

Topolánek včerejší akci dokonce označil za řízenou provokaci Lidového domu.

"Den předem jsem to na tiskové konferenci předpovídal. Je to spekulace opřená o vzorce chování Dimunů a propagandistické zákonitosti ČSSD. Ožeru se, řídím, bourám a za viníka označím Topolánka," řekl iDNES.cz předseda ODS.

Je podle vás potřeba zpřísnit policejní dohled na mítincích politických stran?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 31. května 2009. Anketa je uzavřena.

NE
NE 25600
ANO
ANO 4051
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue