Policie bude po přechodnou dobu promíjet vyhoštění cizincům, kteří mají teprve zažádáno o dlouhodobé vízum.

Policie bude po přechodnou dobu promíjet vyhoštění cizincům, kteří mají teprve zažádáno o dlouhodobé vízum. | foto: Profimedia.cz

Policie bude mírnější na cizince, kteří si po Schengenu nevyřídili víza

  • 9
Ministerstvo vnitra se rozhodlo postupovat benevolentněji vůči cizincům, kteří nemají kvůli vstupu do Schengenu v pořádku papíry legalizující pobyt v Česku. Policie upustí od jejich vyhoštění, pokud prokážou, že si zažádali o vízum. Jen Američanů, jichž se to týká, jsou v ČR tisíce.

Až do prosince mohli cizinci bez vízové povinnosti pobývat v Česku tři měsíce, aniž by si museli vyřizovat povolení. Pak jim stačilo zajet na otočku do sousední země a po návratu začít odpočítávat nové tři měsíce. Vstupem země do schengenského prostoru se podmínky změnily. Kvůli starému triku by nyní cizinci museli zajet až za hranici Schengenu.

Právě teď řadě cizinců dobíhá nebo už doběhlo poslední tříměsíční období. Ne všichni si ale včas vyřídili dlouhodobé vízum - procedura přitom trvá v průměru tři až čtyři měsíce. Tisíce Američanů, Kanaďanů či Australanů tak zůstávají v zemi nelegálně.

"Pokud si cizinci požádali až nyní, nedá se čekat, že by se víza podařilo vyřídit během měsíce," potvrdil Robert Solich z oddělení koordinace schengenské spolupráce ministerstva vnitra.

Právě vnitro dnes ale rozhodlo, že vyjde těmto cizincům vstříc a po přechodnou dobu několika měsíců jim bude promíjet vyhoštění. "Ovšem pouze cizincům, u nichž je evidentní, že mají zájem si svůj status upravit a budou čekat na vyřízení víza," zdůraznil Solich.

Cizinci tedy budou muset prokázat, že si už o dlouhodobé vízum zažádali. Jistému trestu ale přesto neujdou. Jakému, o tom se podle Solicha teprve rozhodne.

Mezi "lajdáky" vynikají hlavně Američané. "Například Ukrajinci, Rusové nebo Číňané už začali tento problém řešit během loňského roku a dlouhodobé vízum tedy stihnou vyřídit včas," konstatoval Solich.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video