ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Pešek, MF DNES

Stovky policistů dohlédnou na pořádek během fotbalu, pomohou i Angličané

  • 2
Stovky policistů dohlédnou v pátek na bezpečnost během fotbalového zápasu Česka s Anglií v pražském Edenu. Na opatření se budou podílet policisté z pořádkové, kriminální, dopravní i cizinecké služby, antikonfliktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky i policisté se psy a na koních. Pomůže i 11 policistů z Anglie.

O mimořádných opatřeních informoval pražský policejní mluvčí Jan Daněk.

„Jelikož je předpoklad, že valná část anglických příznivců zůstane v Praze celý víkend, bude zesílen výkon služby hlavně v centru, kde budou policisté připraveni řešit případné excesy,“ řekl Daněk.

Jedenáct anglických policistů, kteří dorazí do Prahy, má zkušenost s ostrovními fotbalovými fanoušky a Čechům budou především předávat informace. Policie předpokládá, že většina anglických fanoušků se v Praze zdrží i přes víkend, proto budou posíleny služby hlavně v centru metropole.

Hlavně v Anglii panují obavy z možných násilností radikálních fanoušků Albionu v Praze. Britská policie dokonce neúspěšně žádala evropskou fotbalovou asociaci UEFA o odložení kvalifikačního zápasu v Edenu na jiný den než pátek večer, kdy podle dosavadních zkušeností dělají chuligáni největší problémy. Například loni při přípravě proti Nizozemsku zadržela v Amsterodamu policie přes 100 anglických rowdies.

Stadion Slavie ve Vršovicích bude pro fanoušky otevřený od 18:45, kvalifikační zápas o postup na mistrovství Evropy v roce 2020 začne o dvě hodiny později. Policisté budou dohlížet nejen na bezpečnost a veřejný pořádek ve městě, ale také na plynulost dopravy.

V pátek budou v Praze nejen čeští a angličtí fotbaloví fanoušci, ale z celé republiky i ze zahraničí přijedou také desítky tisíc lidí, kteří se chystají rozloučit se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem na Žofíně.

Večer se ulice hlavního města zaplní ještě účastníky Signal Festivalu. V souvislosti se všemi akcemi jsou připravena mimořádná bezpečnostní i dopravní opatření.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video