Zeman přijal policejního prezidenta. Nečase na Hradě předběhl Sobotka

  • 318
U prezidenta Miloše Zemana na Hradě se objevil policejní prezident Martin Červíček. Zeman si ho pozval, aby měl z první ruky informace o důvodech razie na Úřadu vlády a zadržení premiérovy spolupracovnice Jany Nagyové a bývalého i současného šéfa vojenské tajné služby. Zeman si na Hrad pozval i premiéra Petra Nečase.

Červíček z Hradu odjel, aniž by novinářům cokoli řekl. Už na předchozí tiskové konferenci však zazněly informace o tom, že Nagyovou policie viní kvůli zneužívání vojenské tajné služby ke sledování celkem tří lidí (včetně premiérovy ženy) a kvůli korupci, když se poslaneckého mandátu vzdali tři poslanci ODS, aby vláda Petra Nečase mohla pokračovat (více o podezření, které má policie, najdete zde).

Fotogalerie

Ani po zveřejnění obvinění Nagyové nehodlá premiér rezignovat, i když ho k tomu opozice opět vyzvala. Svou pozici bude muset ještě uhájit na jednání výkonné rady ODS. A záležet bude i na postoji koaličních partnerů občanských demokratů. TOP 09 podmínila ústy ministra financí Miroslava Kalouska další podporu premiérovi tím, že se zbaví všech spolupracovníků, kteří  byli obviněni.

Ještě odpoledne se na Hradě objeví Nečas a ještě před ním přišel lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Zeman si je stejně jako Červíčka pozval, protože jak řekl, nedůvěřuje informacím z médií. "Z vlastní zkušenosti vím, že jsou často velmi zkreslené," tvrdí Miloš Zeman.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přichází na návštěvu k prezidentovi Miloši Zemanovi.

Policejní manévry na Hradě, zavřená část druhého nádvoří

Na Hradě kvůli Zemanovým avizovaným hostům vypukly policejní manévry. Policisté uzavřeli třetinu druhého hradního nádvoří, aby se novináři k návštěvám k Zemanovi nemohli ani přiblížit.

Policejní razie na politiky a lobbisty

"Budou sem přijíždět chráněné osoby," vysvětlil iDNES.cz policejní opatření jeden z příslušníků. Úplné odstínění novinářů od politiků, které si zve prezident, přitom nebylo v minulosti obvyklé. Schůzky s politiky si Zeman naplánoval do večera. Sejít se chce i s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Nečas má po jednání ve vlastním poslaneckém klubu podporu poslanců ODS. Ministerský předseda už ve čtvrtek řekl, že nerezignuje a že věří v nevinu svých spolupracovníků. Opozice naopak opět hovoří o tom, že premiér musí odejít a o předčasných volbách.

Mezi zadrženými jsou šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová a vedoucí úřadu vlády Lubomír Poul, ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda i další příslušník této služby. Zadrženi byli také předseda Správy státních hmotných rezerv Ondrej Páleník, bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček a někdejší poslanečtí rebelové ODS Petr Tluchoř a Ivan Fuksa.

Jako o bezprecedentním případu píšou o policejní razii média v sousedních zemích. Slovenský tisk hovoří o razii nebývalých rozměrů, kvůli které by mohla padnout vláda. Konec vlády v důsledku "největší korupční aféry v české historii" předvídá také polská Gazeta Wyborcza.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video