Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po školačce se před pěti lety slehla zem. Policie ji nikdy nenašla

  12:52
Dvanáctiletá Michaela Patricia Muzikářová vyrazila 11. ledna 2017 z domova do školy, kam však nikdy nedorazila. Slehla se po ní zem. Do pátrání se tehdy zapojila početná policejní jednotka i desítky dobrovolníků, pátrali však neúspěšně. Hlavní podezřelý, partner dívčiny matky, se oběsil. Od zmizení Michaely uplynulo více než pět let. Policisté ji zařadili do listopadové edice policejních pomníčků.
Míša Muzikářová

Míša Muzikářová | foto: MF DNES

Pohřešovaná školačka

Dvanáctiletá Michaela Patricia Muzikářová bydlela s matkou v Ústí nad Labem. 11. ledna 2017 ráno vyrazila z domova do školy, která byla vzdálená asi půl kilometru. Do školy však už nedošla.

Její matka ji naposledy viděla předchozí den, 10. ledna. V předvečer dívčina zmizení byl také naposledy aktivní její telefon. „Její mobil byl naposledy aktivní 10. ledna kolem 21:30, kdy se z něj přihlásila na Facebook, pak už ne,“ uvedl kriminalista Martin Charvát.

Do školy si Michaela telefon nevzala. To však nemuselo ještě nic znamenat, podle zjištění policistů si do školy mobil většinou nebrala.

Policie původně pracovala s verzí, že dívka mohla zmizet už 10. ledna večer nebo v noci. Matka sice byla přesvědčená, že dívka v noci byla doma, ale večer ani ráno ji neviděla. 11. ledna matka odcházela do práce již v pět hodin ráno a podle svého tvrzení nekontrolovala, jestli je dcera doma. Zmizení nahlásila týž den v podvečer.

Pohřešovaná Michaela Patricia Muzikářová (31. října 2022)

Den po zmizení začal na případu pracovat více než dvacetičlenný tým policistů. Kriminalisté vyslechli desítky lidí včetně rodiny, kamarádů a spolužáků. Prohlédli stovky hodin kamerových záznamů, prověřili desítky tipů od lidí. Policisté, strážníci i desítky dobrovolníků prohledávali okolí dívčina bydliště, pátrali v lesích na Ústecku i na místní skládce.

„Prolezli také kanály, popelnice i okolní garáže. Tam dokonce odklízeli i sníh na střechách,“ řekla tehdy pro iDNES.cz paní Iva, sousedka Michaely z posledního patra domu.

Stopu se pokoušel najít i pes z Německa, cvičený na hledání dětí. Po dívce pátrala i policie v zahraničí. Najít jakoukoli indicii se však nepodařilo.

Mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová tehdy uvedla, že kriminalisté pracují se dvěma verzemi. „Jednou z nich je, že dívka odešla sama, druhá je, že se stala obětí trestného činu,“ řekla.

Zlom nastal 20 dní po Míšině zmizení, kdy se oběsil partner dívčiny matky Otakar S. Jeho tělo bylo nalezeno v Čeminech u Plzně, kde bydlel. Pro kriminalisty byl hlavním podezřelým, policisté ho kvůli zmizení dívky několikrát vyslýchali.

Otakar S. byl navíc obžalovaný za pohlavní zneužívání jiné dívky, případ ale ústecký soud nestačil projednat. Nikdy se neprokázalo, zda měl na Michaely zmizení nějaký podíl. Je to však pro policii nejvíce pravděpodobná verze.

„Pohřešovaná s ním odešla dobrovolně, buď pod nějakou legendou, nebo protože spolu byli domluvení a během únosu došlo k nešťastné události, která vedla k její smrti (například hádka, předávkování léky),“ cituje Ústecký Deník z vyšetřovacího spisu.

Policie odložila případ zmizelé školačky, přítel matky byl jediný podezřelý

Policisté případ v září roku 2017 odložili. „Nevíme, kde Michaela je,“ přiznal tehdy vyšetřovatel Martin Charvát. „Nemáme jinou konkrétní osobu, kterou bychom podezřívali, než Otu S., bývalého přítele dívčiny matky, který spáchal sebevraždu,“ dodal.

„Kdybychom měli dostatek důkazů, tak bychom ho obvinili. Spáchal ale sebevraždu a nám se do té doby nepodařilo shromáždit dostatek důkazů,“ dodal vyšetřovatel. Policie nyní doufá, že do případu vnese jasno zařazení do speciálního kalendáře, ve kterém zveřejňují dva „pomníčky“ každý měsíc. Rozeslali ho do českých věznic.

15. září 2017

Mrtvý bezdomovec v Karlíně

Dodnes nevyřešený zůstává i případ vraždy bezdomovce z pražského Karlína. Jeho tělo našel pejskař 11. listopadu 2010 po čtvrté odpoledne poblíž stanice Invalidovna. Leželo na travnatém pásu mezi Rohanským nábřežím a Sokolovskou ulicí. K vraždě došlo ve stejný den mezi desátou hodinou ranní a čtvrtou odpolední.

Neznámý pachatel útočil nožem a způsobil oběti více než třicet bodnořezných poranění v horní části těla. „Tělo muže, jehož totožnost neznáme, ohledal policejní lékař. Nalezl bodnořezné rány nejen na krku, ale i na trupu,“ řekla v minulosti pro iDNES.cz mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Kriminalisté při zjišťování identity zavražděného žádali o pomoc i veřejnost. Zveřejnili tehdy jeho fotku, na které má muž na obličeji viditelné rány.

Karlínská vražda muže bez domova nebyla nikdy objasněná. (31. října 2022)

Po čase policie zjistila, že jde o občana Slovenska, který však už delší dobu pobýval v České republice. Byl bezdomovec a přespával po ubytovnách, v parcích nebo na lavičkách. Často chodil do sázkových kanceláří, kde tipoval na zápasy.

Později kriminalisté uvolnili i kamerové záznamy, které měly pomoci objasnit, kdo má vraždu na svědomí. Na záběrech z městské kamery kolem místa, kde byl později muž nalezen, projíždí bílá dodávka, která zastaví opodál.

Z travnatého pásu poté vyběhne trojice mužů, zrovna když podél silnice prochází další neznámý člověk. Ten se po chvíli vydá stejným směrem, jakým utekli muži. Podle policistů právě oni mohli sázkaře zavraždit.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

USA vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN. Hamás to odsoudil

19. dubna 2024  6:40,  aktualizováno  6:44

Spojené státy v pátek svým vetem v Radě bezpečnosti zablokovaly palestinskou žádost o plné členství...

V Íránu se ozvaly exploze. Podle Američanů zaútočil Izrael, ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...