Leták vyzývající k účasti na protestní akci "Upír", která by se měla uskutečnit

Leták vyzývající k účasti na protestní akci "Upír", která by se měla uskutečnit 12. října | foto: Unie bezpečnostních sborů Ministerstva vnitra

Odbory po Lessyho konci zrušily akci Upír, bojí se následků

  • 67
Policejní odbory zrušily plánovanou akci Upír. Tou chtěli policisté v říjnu protestovat proti vládním úsporám. V den voleb do krajů plánovali jít místo služby darovat krev. Zrušení oznámil po odvolání policejního prezidenta Lessyho šéf Unie bezpečnostních sborů Zdeněk Buřič.

Buřič to v ČT zdůvodnil obavou ze služebních postihů. "Já sám jsem dnes dostal několik SMS zpráv, že po Lessym jsem na řadě já. Místo protestní akce Upír proto přichystáme trestněprávní kroky," řekl Buřič v Událostech komentářích.

Nový policejní šéf Martin Červíček se ve čtvrtek s Buřičem setká a věc chce prošetřit.

Odbory na začátku srpna slibovaly, že do "upířího" protestu se zapojí 8 500 policistů a členů dalších ozbrojených složek (podrobnosti o plánované akci zde)

Ministr vnitra Jan Kubice zase prohlásil, že je připraven okamžitě odstoupit, pokud se prokáže, že odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho bylo účelové.

Kubiceho k odstoupení vyzval předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. "Pokud by se prokázalo, že odvolání policejního prezidenta Lessyho bylo účelové, ve vteřině odstoupím. Ale obvinění z účelovosti odmítám," řekl ministr.

Kubice Lessyho odvolal i zbavil služebního poměru poté, co Generální inspekce bezpečnostních sborů policejního prezidenta obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video