Zavražděný mafián František Mrázek ve voze Žiguli na archivním snímku komunistické Veřejné bezpečnosti.

Zavražděný mafián František Mrázek ve voze Žiguli na archivním snímku komunistické Veřejné bezpečnosti. | foto: MF DNES

Policejní lovci Mrázkovy Krakatice už odešli do civilu

  • 216
Přestože premiér Mirek Topolánek volá po tom, aby se výbušný spis Krakatice pořádně vyšetřil, policie ho nechává "u ledu“. Zřejmě i proto, že jí chybějí lidé, kteří by byli schopni začít Krakatici okamžitě prověřovat. Detektivové, kteří spis založili, už u policie nepracují.

Bývalí elitní policejní důstojníci Karel Tichý, Oldřich Kopp a Milan Dvořák, kteří v letech 1999 až 2002 získali důkazy o napojení mafie na vrcholné politiky a založili o něm zmíněný spis, už uniformu svlékli. Policie tak ztratila největší experty na aktivity zastřeleného kmotra podsvětí Františka Mrázka a uprchlíků Radovana Krejčíře a Tomáše Pitra. - čtěte Obrovský majetek po Mrázkovi zůstane rodině, policie na něj nemůže

U policie zůstává jen jejich tehdejší šéf, bývalý ředitel protikorupční jednotky Evžen Šírek, který vyšetřování Mrázka vedl. Šírek však dnes podle informací MF DNES pracuje na řadovém administrativním postu.

Doplatil na to, že se jeho tým v prověřování Mrázka dostal příliš daleko. Kmotr podsvětí se o tom dozvěděl a přes své kontakty dosáhl jeho odvolání. Krakatice byla uložena do archivu a Šírkovi podřízení museli začít pracovat jen na "nepolitických" aktivitách Mrázka.

"Žádnou funkci už v policii nezastávám,“ potvrdil včera Šírek. O vyšetřování kmotra podsvětí a okolnostech svého odvolání odmítl mluvit. To Kopp, Dvořák a Tichý odešli na vlastní žádost. První dva poté, co policistům v roce 2005 při zatýkání utekl Radovan Krejčíř. - čtěte Žalobce obvinil za útěk Krejčíře velitele zásahu

Detektiv utekl před šikanou Inspekce
Tichý opustil řady policie o rok později, kdy jej Inspekce ministra vnitra začala stíhat za zneužití pravomoci veřejného činitele. Státní zástupce později vyšetřování zastavil jako nesmyslné.

Premiér tvrdí, že policie je už léta umlčována, a proto výbušný spis o propojení organizovaného zločinu s politikou Krakatice nevyšetřuje. Ministr vnitra mu oponuje, že kriminalistům už nyní nikdo v jejich práci nebrání. A jeho předchůdce tomu nasazuje korunu – tvrdí, že žádné tlaky na zastavení vyšetřování nebyly ani v minulosti.

Kterému politikovi máme věřit, když každý říká úplně něco jiného? Co se tedy nyní děje s Krakaticí? "Policie a tajné služby to možná chtěly řešit, ale byly umlčeny či zastrašeny. A ten stav trvá dodnes," řekl o Krakatici premiér Mirek Topolánek.

Langer: Premiérův výlev emocí nevychází z reality
Člen jeho vlády a stranický kolega z vedení ODS, ministr vnitra Ivan Langer, reagoval, že on policii do vyšetřování nemluví.

"Premiérovo prohlášení beru jako projev emocí, který nevychází z reálného stavu věci. Pokud v minulosti nějaký ministr úkoloval policii, tak já nic takového nedělám a dělat ani nebudu," prohlásil Langer.

Rozpor nevyřešil ani bývalý ministr vnitra z ČSSD Stanislav Gross: "Spis Krakatice byl živý po celou dobu mého působení na ministerstvu vnitra, dle mých informací se na něm aktivně pracovalo až do začátku roku 2005. Až poté byl uložen v archivu příslušné služby."


. Byli jsme blízko Mrázkova vraha, míní bývalý detektiv Vlas

Rozhovor iDNES.cz s vyšetřovatelem vraha Františka Mrázka

Policie čeká na nové informace od médií
Docela zmatek. Krakatice je zamčená v trezoru už tři roky. Mohou ji však kriminalisté vytáhnout a případ došetřit, když jim v tom nikdo nebrání? Anebo jsou dodnes zastrašováni?

Správnou odpověď znají jedině sami policisté a jejich vedení tvrdí: "Naposledy jsme Krakatici prověřovali na jaře. Neměli jsme však důkazy, abychom někoho obvinili, tak jsme spis opět uložili," zopakovala včera mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.
 
Policejní prezident Oldřich Martinů MF DNES řekl, že policie nemá příliš šancí spis znovu otevřít. "Jediné, co dnes můžeme dělat, je dávat nové informace, které přinášejí média, nebo je získáváme od svědků, do souvislosti s odloženým spisem. A zjišťovat, zda není v případu nějaký posun. Pak bychom mohli začít nové podezření prověřovat," uvedl Martinů.

Policie zatím takový posun neobjevila. Většina elitních policistů, kteří na Krakatici pracovali, navíc už odešla do civilu. I to může případné nové vyšetřování zkomplikovat.

Benešová prý o spisu nevěděla
Když už policie nemá moc chuti znovu vytáhnout z trezoru třaskavý spis, neměli by ji postrčit žalobci? Současné vedení Nejvyššího státního zastupitelství na otázky ohledně Krakatice neodpovídá. - čtěte DOKUMENT: Kdo je kdo v kauze Krakatice

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, nyní stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD, míní, že ano. "Samozřejmě, že mohou dělat víc. Ale to záleží na politické atmosféře a vůli dotáhnout věci do konce. Policie je v poslední době v absolutním rozvalu, většina schopných odešla," podotýká Benešová. Na policii by prý víc tlačila, ale nezní to od ní přesvědčivě - dřív to neudělala.

K prvnímu zastavení vyšetřování Mrázkových aktivit došlo za její éry, když v letech 1999 až 2005 byla nejvyšší státní zástupkyní. Vždyť v roce 2000 musel odejít šéf protikorupční policie Evžen Šírek, který vedl vyšetřování Mrázka. Odvolal ho tehdejší premiér Miloš Zeman, jenž dal na doporučení svého poradce Miroslava Šloufa, Mrázkova spojence.

"Já ani nevěděla, že je nějaká Krakatice. To jsem se dozvěděla daleko později. Já neměla povědomí, že se tam dějí nějaké takové hrůzy. Kriminalita se tehdy šetřila, nikdo nestrašil, alespoň za Miloše Zemana tam vůle byla, on mě neomezoval," trvá na svém Benešová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video