Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie obvinila náměstka ministryně práce. Nemáme co skrývat, říká Maláčová

  10:51aktualizováno  15:18
Policisté NCOZ v pondělí ráno zasahovali na ministerstvu práce a sociálních věcí. Portál Lidovky.cz uvedl, že zadrželi dva zaměstnance úřadu. Jedním z nich je Jan Baláč, náměstek pro řízení sekce ekonomické a ICT. Státní zastupitelství uvedlo, že dvojice je obviněna z pletich při zadání veřejné zakázky a z přípravy zločinu zneužití pravomoci úřední osoby.

Ministryně práce Jana Maláčová poté, co na veřejnost pronikly informace o zásahu úřadu, opustila jednání vlády. Šéf ČSSD Jan Hamáček uvedl, že Maláčová je na ministerstvu a poskytuje policii součinnost. Neodjela na oběd, který byl na pondělí naplánovaný s prezidentem Zemanem. 

Ministryně Jana Maláčová se k věci vyjádřila krátce po druhé hodině odpoledne. „MPSV poskytuje maximální součinnost. Nemáme co skrývat,“ řekla novinářům. Další informace však neposkytla. „Mlčenlivost je v otevřené kauze závazná,“ dodala s tím, že nemůže ani potvrdit jména, kterých se zásah podle médií týkal.

Zločin pletich

„Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Podávání informací z trestního řízení má vyhrazené Vrchní státní zastupitelství v Praze. Další komentář poskytnout nemohu,“ potvrdil informaci iDNES.cz mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. 

„Dnešního dne zahájil policejní orgán Policie ČR, Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV, Odbor závažné hospodářské trestné činnosti, trestní stíhání dvou fyzických osob pro zločin pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, a to v souvislosti s probíhajícím a plánovaným zadávacím řízení na veřejné zakázky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR,“ uvedl státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula. 

Policisté, kteří zasahovali a hlídali vchody do budovy, po dvanácté hodině budovu ministerstva opustili. 

Podle serveru Lidovky.cz je druhým zadrženým mužem vedoucí oddělení bezpečnosti ICT. 

Vrchní státní zastupitelství uvedlo, že dvojice je obviněna z pletich při zadání veřejné zakázky a z přípravy zločinu zneužití pravomoci úřední osoby. Podle média se případ týká zakázky na informační systémy ministerstva za čtvrt miliardy korun. 

Baláč (ČSSD) se stal náměstkem loni v červnu poté, co byla pozice rok a půl neobsazená. Pozastavily se i přípravy nových systémů. Šéfem oddělení bezpečnosti informací a manažerem kyberbezpečnosti resortu je Karel Macek.

Zásah i v OKsystemu

Trestní zákoník stanovuje u pletich ve veřejných zakázkách trest odnětí svobody od tří do deseti let. U trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby se trest odnětí svobody pohybuje od pěti do dvanácti let s možným propadnutím majetku. 

§ 257 Pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži

(1) Kdo se dopustí pletich v souvislosti se zadáním veřejné zakázky nebo s veřejnou soutěží tím, že (...)

b) jinému poskytne, nabídne nebo slíbí majetkový nebo jiný prospěch za to, že se zdrží účasti v zadávacím řízení nebo ve veřejné soutěži. 

Baláče Hamáček považuje za člověka, který se v oblasti informačních systémů orientuje. „Samozřejmě problematika informačních systémů na ministerstvu práce je složitá. V lednu jsem požádal vládního zmocněnce (pro IT a digitalizaci Vladimíra) Dzurillu a hlavního architekta ministerstva vnitra pro e-government, aby spolupracovali s ministerstvem práce, aby se situace vyřešila, protože ta je tam dlouhodobě problematická,“ dodal Hamáček.

Policisté zasahovali také ve společnosti OKsystem, uvedl iROZHLAS.cz. Právě tato společnost zajišťuje ministerstvu IT systémy na výplatu sociálních dávek, a to už od roku 1993. Podle média stojí před sídlem firmy na pražském Pankráci policejní dodávka.

Ředitel a místopředseda představenstva společnosti Vítězslav Ciml uvedl, že firma s policisty spolupracuje. O jakou nabídku a soutěž se jedná, neupřesnil. 

„Policisté z NCOZ v pondělí v OKsystemu požádali o předání podkladů ve věci zakázky pro ministerstvo práce a sociálních věcí, která je stále ve fázi vyhodnocování. Zaměstnanci OKsystemu s policisty spolupracují a poskytují veškerou součinnost,“ uvedl dopoledne Ciml. Další informace s ohledem na vyšetřování nepodal.

Ministerstvo práce chystá nový resortní informační systém, který se skládá z několika větších systémů. Původně měl fungovat od roku 2017 a stát 1,5 miliardy korun. Nyní se počítá s provozem většiny částí od příštího roku a s cenou až o miliardu vyšší. Resort ani po dvou tendrech zatím nemá dodavatele systému pro vyplácení dávek a začátkem příštího roku mu vyprší smlouva s nynějším dodavatelem, jímž je společnost OKsystem.

Dopisy od Babiše

Firma se s ministerstvem soudí. Uspěla v první soutěži na dávkový systém, resort od kontraktu ale pak odstoupil. Druhá soutěž skončila několikrát u antimonopolního úřadu. Vedení ministerstva od loňského léta nechtělo uvést, jak přesně bude postupovat. Mluvilo o několika scénářích. Zmiňovalo například vyhlášení soutěže na provozovatele nynějšího dávkového systému od OKsystemu, a to zřejmě v březnu. Další variantou byl smír s OKsystemem a návrat k prvnímu tendru. Jako poslední z možností padlo na jednání sněmovního sociálního výboru i další prodloužení dosavadních smluv s touto firmou.

Kvůli novému IT systému psal ministryni Janě Maláčové dopis také premiér Andrej Babiš, informoval minulý týden server iROZHLAS.cz. Ten poslední, který má iDNES.cz k dispozici, napsal 28. ledna 2020.

„Je Vaší bezvýhradní odpovědností zajistit řádný chod Vámi řízeného resortu, včetně nasazení nových IS v termínech, které jste opakovaně garantovala, avšak již několikrát změnila bez vysvětlení příčin. Jste to Vy, kdo garantuje soulad s právními předpisy, včetně dodržení rozpočtových pravidel,“ psal v něm předseda vlády.

„ČSSD má resort MPSV téměř nepřetržitě od roku 2014. Zajištění funkčního systému pro výplatu sociálních dávek, který je klíčovou součástí kritické infrastruktury státu, je prioritou této vlády a proto se aktivně zajímám o další zajištění tohoto systému,“ uvedl v něm.

Na tiskové konferenci po jednání s prezidentem v Lánech Babiš uvedl, že se zakázkou měl dlouhodobý problém. „Já jsem IT zakázky na MPSV dlouhodobě kritizoval. Byl to zároveň klíčový úkol paní ministryně Maláčové, který očividně nezvládla. Napsal jsem jí deset dopisů. Upozorňoval jsem v nich na problémy IT zakázek a v dopise loni v červnu dokonce i na to, ze vyber Jana Baláče na post náměstka pro řízení ekonomické sekce neodpovídá zásadě vysoké odbornosti,“ uvedl šéf kabinetu.

Babiš také vyzval Maláčovou, aby zásah vysvětlila vládě a veřejnosti. „Pan Baláč nemá absolutně žádné zkušenosti z oblasti ITC, tento obor nestudoval a je bez jakýchkoliv praktických zkušeností. Jeho jediná kvalifikace je, ze byl v minulosti místopředsedou pražské organizace ČSSD,“ dodal Babiš. 

Ministryně později upřesnila, že původní cena vychází z částek z roku 2016. Podotkla, že zakázky z minulého volebního období zdědila a ministerská sekce informačních technologií byla rok a půl bez náměstka. Post se po změnách, které v úřadu provedla někdejší ministryně Němcová, nedařilo obsadit. Od loňského června je náměstkem Baláč.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Aktivista Zítko nedorazil soudu, příznivci v jednací síni křičeli na soudkyni

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  8:54

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  8:46

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Dagestánci zadrželi čečenského ministra, Kadyrov zuřil. Nechal ho osvobodit komandem

19. dubna 2024  8:42

V ruském Dagestánu byl kvůli řízení v opilosti zadržen čečenský ministr pro mimořádné situace...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér. Ukrajina se přihlásila k jeho sestřelení

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  8:22

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...