Starosta obce Frymburk Oto Řezáč.

Starosta obce Frymburk Oto Řezáč. | foto: David Veis, ČTK

Polib mi, krávo, hájil starosta byznys s rybářskými lístky

  • 579
Starosta Frymburka Oto Řezáč vymyslel způsob, jak obejít zákon a přilepšit si v podnikání. Jeho firma prodává rybářské povolenky a lístky, což podle zákona nesmí. Starosta má výhodu díky úředníkovi z radnice v Českém Krumlově, který sedí v jeho firmě a pracuje i pro obecní úřad ve Frymburku.

Oto Řezáč dokázal změnit nevýhodné podmínky rybářů v okolí Lipna ve svůj podnikatelský prospěch a jeho cestovní agentura Otre nabízí služby jako žádná jiná v okolí. Zejména cizinci, kteří na Lipně rybaří krátkodobě a nevyplatí se jim jezdit si pro lístky do Českého Krumlova, si u něj mohou zakoupit jak rybářské lístky, tak povolenky.

"V prodeji povolenek si počíná neuvěřitelně suverénně. Vydání rybářského lístku podmiňuje zároveň i zakoupením povolenky. Prodává je formou balíčku, tedy lístek i s povolenkou," stěžuje si majitelka penzionu v Černé v Pošumaví Miluše Steinerová. Na podivný starostův byznys si stěžují i další lidé, kteří si nepřejí být jmenováni.

Zatímco povolenky, na kterých Otre vydělává, prodávají i jiné instituce, rybářské lístky smí podle zákona o rybářství vystavovat jen úřad. Ten nejbližší je v Českém Krumlově, zhruba 20 kilometrů od Frymburku a lístky navíc prodává jen v úředních hodinách. A to podle provozovatelů penzionů odrazuje rybáře od rekreace na Lipně. A s výdejem má problémy i Český rybářský svaz.

rybářský lístek

- vydávat a odebírat ho mohou jen obce s rozšířenou působností
- peníze z rybářského lístku zůstávají úřadům

Ceny:
Lístek na 1 rok - 100/50 korun
Lístek na 3 roky - 200/100 korun
Lístek na 10 let - 500/250 korun

Pozn.: Snížené ceny platí pro žáky, studenty rybářství, odborné pracovníky v rybářství, rybářské hospodáře a rybářskou stráž.

"Lidé, kteří sem jezdí za rybolovem, jsou zmatení, nevědí, kam jet, a pokud třeba přijedou rybařit jen na dva dny a lístek nemají, nemá pro ně vůbec cenu si ho shánět. Řeknou si, že cestování za lístkem nepodstoupí, a buď z Česka odjedou, nebo pytlačí," popsal jednatel jihočeské pobočky svazu Jan Štěpán. Soudí, že zákon by se měl změnit.

Starosta Frymburka, který před čtyřmi lety kandidoval za SNK ED, ovšem našel způsob, jak lístky prodávat cizincům přímo ve své firmě. Dohodl se s Českým Krumlovem a ten před třemi lety zaplatil na částečný úvazek úředníka Radka Märtla. Pronajal si kancelář u starostovy firmy Otre a začal prodávat rybářské lístky tam. Okolní podnikatele, kterým starosta Řezáč odrazuje zákazníky, to pobouřilo.

"V čem je problém? V tom, že jsem nadlidskými silami dokázal vybojovat, aby úředník tady jistou dobu poskytoval výkon státní správy, protože jinak to stát neumí? Pan Märtl to nemá zapotřebí dělat. Nebo si myslíte, že to chce dělat? Vy si snad myslíte, že je to nějaký kšeft? My z toho nemáme ani korunu," reagoval podrážděně Oto Řezáč, když mu zavolala redaktorka iDNES.cz. Telefonát zakončil výkřikem: "Polib mi pr***, krávo!"

Na Lipně každý rok loví přibližně 3 500 rybářů, kteří nejsou členy svazu. Českokrumlovský úřad ročně vydá zhruba 2 500 rybářských lístků. Úředník Märtl jich letos od Krumlova vyfasoval 1 728.

Turisté mají zájem zejména o týdenní povolenky. Jedna taková stojí 1 500 korun, Otre z ní má, podle informací iDNES.cz, desetiprocentní marži. Pokud by si tuto povolenku koupilo teoreticky všech 1 728 lidí, Řezáč by vydělal 259 200 korun.

Starostova firma Otre prodává rybářské lístky spolu s povolenkami. Účtuje je na jeden paragon. Koláž iDNES.cz je za autentických dokladů.

Starostova firma Otre prodává rybářské lístky spolu s povolenkami. Účtuje je na jeden paragon. Koláž iDNES.cz je za autentických dokladů.

"Starosta nejspíš zneužívá svého postavení, aby lépe prosperovala jeho soukromá firma. Úředník si je toho vědom, neboť svou funkci vykonává ve starostově firmě, a pochybuji, že by na něj starosta s rozdělením navýšeného zisku nemyslel," říká Tomáš Kramár, předseda občanského sdružení Oživení, které se zabývá odhalováním střetu zájmů a korupce ve veřejné správě.

RYBÁŘSKÁ POVOLENKA

- oprávnění k lovu
- vydává je uživatel revíru, tedy například Český rybářský svaz, který se může dohodnout a za určitých podmínek povolenky přeprodat
- peníze jdou rybářskému svazu a prodejci


Ceny krajských povolenek v jižních Čechách:

Mimopstruhové revíry
Dospělí - 450, 800, 1 500 2 300, 5 600
Děti do 15 let - 200, 400, 750, 1 150, 2 800

Pstruhové revíry
Dospělí - 500, nevydává se, 1 700, nevydává se, 6 100,
Děti do 15 let - 250, nevydává se, 850, nevydává se, 3 050

Pozn.: Cena je v korunách a označuje jednodenní, dvoudenní, týdenní, čtrnáctidenní a roční povolenku.

Otre Frymburk je dlouhodobě největší výdejnou, potvrzuje jihočeský rybářský svaz. Odmítl však sdělit, kolik povolenek loni Otre vydala, ačkoliv tuto informaci zná. Podle zákona o svobodném přístupu k informacím by neměla být tajná, uvedla Věra Strejčková z advokátní kanceláře Jasanská & Co.

Úředník pracuje pro dvě radnice

Při dotazu na rybářské lístky a povolenky spojovatelka na frymburském úřadě rovnou odkazuje na agenturu Otre. O jiné možnosti nebo o Märtlovi nepadne ani slovo.

Starosta Řezáč navíc Märtla zaměstnal i na frymburském úřadě jako správce obecního lesa. "Řádně uspěl ve výběrovém řízení," tvrdí starosta.

Märtl nedokázal říci, jaký má na krumlovské radnici úvazek. "Je tam, ani já sám nevím jaký, ale mám ho tam," lovil v paměti. "Jsou to dvě hodiny týdně," uvedl Jindřich Fadrhonc, tajemník úřadu v Českém Krumlově, kde o Märtlovi mnozí ani nevědí. "Pracuji tady tři a půl roku a jméno Märtl mi nic neříká," reagovala třeba mluvčí radnice Jitka Augustinová, než se na něho informovala u kolegů.

Na úředníka nejsou na webech Českého Krumlova a Frymburka žádné kontakty. "Tady těch prodejců povolenek zase tolik není. Výdejci povolenek mi i o víkendu mohou zavolat na mobil nebo mě zastihnou doma," líčí Märtl.

Tabu je i jeho výdělek. Obě obce odmítly sdělit, kolik si úředník vydělá. "Zakazuje nám to zákon," vysvětlil tajemník českokrumlovské radnice. Ta je podle předsedy občanského sdružení Oživení hlavním viníkem celé situace. "Nepochopitelným rozhodnutím vyslat svého úředníka s monopolním postavením do soukromé firmy do jiného města zcela popřel základní princip prevence korupčního a podvodného jednání," říká Kramár.

"DĚLÁME TO PRO LIDI"

tajemník Českého Krumlova Jindřich Fadrhonc
"Touto iniciativou město Český Krumlov přiblížilo kontaktní místo pro cizince tak, aby vyhovělo značné poptávce po státních rybářských lístcích z lipenské oblasti."

starosta Frymburku Oto Řezáč
"Jsem rád, že se někdo v této zemi najde, kdo má chuť ještě po práci a o nedělích vydávat státní lístky."

úředník Radek Märtl
"Nedělám to pro pana Řezáče, dělám to pro cizince. Výdejny, pokud chtějí povolenku vydat v sobotu, nemají jinou možnost, než buď sehnat si někoho, kdo cizincům státní lístek tady v místě vydá, nebo říct cizinci: Nezlobte se, musíte si v pondělí nebo ve středu na úřad do Krumlova."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue