Registr vozidel provázejí od spuštění vleklé problémy.

Registr vozidel provázejí od spuštění vleklé problémy. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Dobeš hrozil pokutami za registr naprázdno, smlouva nahrává firmě

  • 56
Firma ATS-Telcom, která ministerstvu dopravy dodala nefunkční registr vozidel, nejspíš nedostane žádnou pokutu. Důvodem je smlouva, která umožňuje společnost pokutovat jen v případě nedodání systému. Systém navíc ani po téměř čtvrt roce stále nefunguje naplno.

Jak upozornil server Týden.cz, smlouva neumožňuje ATS-Telcom pokutovat za nefunkčnost. "V tuto chvíli problematiku ještě šetří nezávislý audit, ale už teď lze říci, že u termínů, kdy registr sice běžel, ale neumožňoval správný výkon agendy, žádná sankce možná nebude," řekl serveru ministr Pavel Dobeš.

Podle něj by možná resort dopravy mohl požadovat sankce za několik prvních dnů, kdy systém nefungoval vůbec. Audit by měl být hotový v listopadu.

Centrální registr vozidel přitom tři měsíce po svém spuštění stále neběží tak, jak by měl. Sám Dobeš ve čtvrtek v České televizi odhadl, že funguje zhruba ze 70 až 80 procent. Hlavními bolestmi jsou pomalý chod a velké množství údajů, které úředníci musejí vkládat ručně.

Registr navíc není napojený ani na základní registry. Podle ministra se k nim připojí až v okamžiku, kdy bude registr vozidel pracovat bez problémů.

Ministerstvo už také eviduje přes 120 žádostí o odškodnění v celkové výši tří a půl milionu korun.

Půl miliardy za nefunkční systém

Nový registr byl spuštěn na začátku července, týden však nefungoval prakticky vůbec, odstraňování chyb v dalších dnech probíhalo jen hodně pomalu. Hlavním problémem byly úplně chybějící nebo špatně zadané údaje. Podle resortu se totiž mohla při pádu systémů úplné ztratit data na serverech (více čtěte zde).

Firma ATS-Telcom přitom za provoz systému inkasuje 13 milionů korun měsíčně. Za tři roky, na které byla smlouva uzavřena, tak vyinkasuje 470 milionů (více o podmínkách smlouvy čtěte zde).

Ministr Dobeš kvůli potížím odvolal vrchního ředitele úseku silniční a vodní dopravy Karla Pešku. Další čtyři úředníci pak do odvolání přišli o osobní ohodnocení, tedy až 30 tisíc korun. Židle se povážlivě houpala i pod samotným Dobešem, který s registrem spojil svoje další působení v kabinetu Petra Nečase.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video