Městská policie

Městská policie | foto: Jiří Koťátko

Pokutu za rychlost má podle návrhu platit majitel auta

  • 735
Radar vyfotí řidiče, jak se řítí stovkou městem. Ze snímku však není poznat, kdo za volantem seděl, takže se dotyčný úředníkům vymluví, že auto řídil někdo z jeho blízkých. Trestu tak unikne. Už od příštího ledna by to mělo vypadat jinak. Úřady nebudou pátrat, kdo vůz řídil. Prostě majiteli auta pošlou výzvu, ať zaplatí pokutu.

Žádné vytáčky nebudou možné. Tak vypadá nejreálnější varianta změny zákona, kterou chce ministerstvo dopravy zabránit výmluvám na osobu blízkou – triku, který v Česku využívají tisíce lidí.

Princip, podle kterého je za přestupky automaticky odpovědný majitel auta, už využívají některé evropské státy, třeba Nizozemsko nebo Itálie.

"Je to nejjednodušší způsob, jak výmluvám na osobu blízkou zabránit," řekl Stanislav Huml, jeden ze členů komise, která návrh pro ministerstvo připravuje. Na tom, že výmluvy musí skončit, se shoduje většina expertů ve čtyřicetičlenné komisi.

Ministerstvo říká, že doporučení expertů bude respektovat a návrh, na kterém se shodnou, pošle ke schválení do Sněmovny.

Jen za rychlost, nebo i za parkování?
Teď se upřesňují detaily návrhu. Znalci zatím nejsou jednotní v tom, u kterých přestupků automatickou odpovědnost majitele auta zavést. Výmluvu na osobu blízkou totiž lidé používají nejen u rychlé jízdy, ale například i u špatného parkování.

"Byla bych pro, aby se to týkalo jen rychlé jízdy a přestupků zaznamenaných automatickými radary," řekla třeba poslankyně za ODS a členka komise Eva Dundáčková.

. Co pomáhá jinde

Holandský způsob
Za přestupky, u nichž není znám viník, je automaticky potrestán majitel nebo provozovatel auta. Úřady nezkoumají, kdo vůz skutečně při přestupku řídil. Vlastník auta však dostává pouze pokutu, trestné body ne.

Německý způsob
Majitel auta se v Německu může odvolat na osobu blízkou, pokud si jej úřady předvolají kvůli nějakému dopravnímu přestupku. Pokutu za první přestupek tedy nedostane. Úředníci mu však nařídí, aby propříště vedl knihu jízd, ze které se pozná, komu auto půjčil. Za nedodržení příkazu hrozí pokuta.

Jiní členové komise si myslí, že by pravidlo o automatickém postihu majitele auta mělo platit i u špatného parkování. Ve hře je také varianta, že by majitel auta nedostával za přestupek trestné body, ale jen pokutu. Ta by zároveň byla nižší, než kdyby ho při rychlé jízdě přistihli policisté.

"Pokud to bude ministerstvo řešit tímto způsobem, tak by se nejednalo o zásah do práv (chránit své blízké, pozn. red.), která má každý zajištěné Ústavou," řekl právník Jan Kněžínek. Právě na tom dosud návrhy mířící proti výmluvám zkrachovaly. Nicméně ne všichni právníci návrh vítají.

"Policie má už teď dost možností, jak někomu dokázat, že se vymlouvá na osobu blízkou. Chápu, že je to pracné, ale možné to je," soudí právník Oldřich Choděra. Šéf republikové dopravní policie Martin Červíček připustil, že to tak je. Zároveň tvrdí, že by to odvádělo policisty od důležitější práce.

"Ano, my si můžeme zvát k vysvětlení příbuzné majitele auta. Přijde mi ovšem, že by to bylo plýtvání našimi silami," uvedl Červíček.

Ať si to vyřeší v rodině
Zkušenosti ze zahraničí dokazují, že zavedení automatické odpovědnosti majitele auta za určité dopravní přestupky výmluvám na osobu blízkou rychle zabrání.

"Nic takového samozřejmě neznáme. U nás pokutu vždy platí vlastník auta, kterého najdeme podle evidence," řekl mluvčí holandského policejního prezidia Jella Egas.

"My s nikým nediskutujeme o tom, kdo to auto řídil. Ať si to vlastník auta vyřeší sám v rodině," dodal.

Expertní komise má na stole ještě jednu variantu, jak osobu blízkou "vyřešit". Jde o způsob odkoukaný z Německa. Vlastníci auta se zde mohou vymluvit na osobu blízkou, a pokutě tak uniknou. Jenže úřady jim v takovém případě nařídí vést si knihu jízd. Není však pravděpodobné, že by tento návrh většina členů komise podpořila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video