Formuláře pro Sčítání lidu, domů a bytů 2011. Ilustrační foto

Formuláře pro Sčítání lidu, domů a bytů 2011. Ilustrační foto | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Pokutu za bojkot sčítání dostane jen zlomek provinilců

  • 234
Po letošním sčítání lidí chybí desetitisíce formulářů. Trest ale čeká jen na velmi malou část těch, kteří se nesečetli. Statistici odhadují, že obecním a městským úřadům k potrestání předají maximálně 600 hříšníků.

"Hrubým odhadem se podnět pro úřady bude týkat 400 až 600 lidí. V každém kraji se najde vždy minimálně jeden případ porušení zákona," řekl iDNES.cz místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal.

Pokuty za sčítání

Přečtěte si, proč se lidé nejčastěji odmítají sečíst, kolik z nich se nesečetlo loni a jaká hrozila sankce za nesečtení v roce 1869.

Nejvíce podnětů budou statistici posílat do Prahy. Tady totiž byli lidé buď nejméně vstřícní, nebo nejméně dosažitelní pro sčítací komisaře. Podle statistiků je v metropoli situace komplikovaná kvůli častým přechodným bydlištím i tomu, že někteří svá obydlí střeží takovými bezpečnostními opatřeními, že se k nim komisař neměl prakticky možnost dostat.

Počet podnětů je jen zlomkem případů, kdy lidé formuláře nevyplnili. Statistici malé množství vysvětlují tím, že k obsílce radnic sáhnou pouze v případech, u kterých je bojkot sčítání prokazatelný. Například když člověk před očima sčítacího komisaře formulář roztrhal. Pokuta bude hrozit zřejmě i ženě, která na komisařku poštvala své dva psy. Pracovnice naštěstí stačila utéci za branku dřív, než mohlo dojít k jejímu napadení.

Statistický úřad chce navíc před hromadným odesláním podnětů každý z nich právně prověřit. A přiznává, že pro to má omezené kapacity. "Kvůli financím si nemůžeme dovolit najímat další právníky," připustil Drápal.

Pokuty dostali před deseti lety jen jednotlivci, byly to stokoruny

Z ČSÚ podněty poputují na obecní a městské úřady po prázdninách. Teprve radnice a magistráty rozhodnou, s kým skutečně zahájí správní řízení. Na jeho konci může být pokuta až 10 tisíc korun. Nebo taky žádný trest. Jak naznačuje poslední sčítání v roce 2001. Už tehdy měly úřady možnost uložit až desetitisícovou sankci.

Sčítání čeká fáze kódování

Ačkoliv sběr dotazníků skončil, vyhodnocování dat nikoliv. V tuto chvíli už je více než 17 milionů formulářů převedeno do elektronické podoby. Nyní bude 60 lidí informace převádět do číselných kódů. Svůj vlastní kód nakonec získají také vyznavači filmové víry Jedi, pohané a muslimové. Statistici samostatný kód přiřadili i moravštině v případě rodného jazyka. To, zda tyto kategorie budou samostatně, nebo skončí v kolonce "Ostatní" i ve výstupech ze sčítání, záleží na tom, kolik lidí se k nim přihlásilo.

Například brněnský magistrát tehdy obdržel od statistiků 36 podnětů. Pouze v deseti případech zahájil s lidmi správní řízení. "V sedmi případech jsme ho později zastavili, protože nešlo prokázat, že byl porušen zákon. Ve zbylých třech případech jsme uložili pokutu v celkové výši 900 korun," popsala Jana Vašíčková z tiskového střediska.

Sběr formulářů ČSÚ definitivně ukončil s měsícem červnem. Statistikům je nevrátily tisíce lidí. Prvotní odhad hovořil zhruba o 180 tisících. Toto číslo ale nakonec snížily formuláře od opozdilců i došetřování, při kterém lidé na poslední chvíli vyplnili necelých tři tisíce lejster. Kolik obyvatel Česka se skutečně nesečetlo, bude jasné na podzim. To už bude dokončena kontrola dotazníků a budou z nich vyřazeny duplicity.

Stanislav Drápal odhaduje, že počet nesečtených lidí nepřesáhne jedno procento. Tito lidé ale ze sčítání lidí, které je nejrozsáhlejší akcí desetiletí, nevypadnou. V případech chybějícího formuláře si statistici vypomůžou informacemi od ministerstva vnitra, které spravuje evidenci obyvatel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video