Inzerát NEVOLTE Karla Schwarzenberga, který vyšel v pátečním Blesku

Inzerát NEVOLTE Karla Schwarzenberga, který vyšel v pátečním Blesku

Za inzerát proti Schwarzenbergovi zaplatí právník pokutu 850 tisíc

  • 1160
Právník Vladimír Zavadil dostal v kárném řízení pokutu 850 tisíc korun za inzerát proti prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi. Nechal ho otisknout v průběhu prezidentské kampaně před druhým kolem volby. Pokutu uložila Zavadilovi Česká advokátní komora, která označila inzerát za neetický.

Právníci byli v hodnocení svého kolegy velmi přísní. Uložili mu maximální možnou pokutu. "Dosud taková pokuta uložena nebyla," poznamenala mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. Tvrdším trestem by bylo už jen pozastavení výkonu advokáta nebo přímo vyloučení z řad komory.

"Inzerát, který si obviněný advokát zadal před druhým kolem prezidentských voleb, jsme shledali neetickým jak v advokátním, tak i ve celospolečenském kontextu," odůvodnila trest Chaloupková.

Advokát Vladimír Zavadil

Zavadil se přitom hájil tím, že inzerát zadal jako soukromá osoba a ne jako advokát, podle komory to však není rozhodující. Z předchozích informací od mediální agentury Milndshare, přes níž byl inzerát zadán, ale vyplývá, že inzerát si objednala jejím prostřednictvím agentura Image cz, s.r.o. pro jejího klienta, advokátní kancelář Zavadil.

Vladimír Zavadil si zatím nechal čas na rozhodnutí, zda se odvolá. "Omlouvám se, ale nebudu se k tomu vyjadřovat," reagoval stručně pro iDNES.cz.

Nebudu se do toho plést, reagoval kníže

Čtvrteční rozhodnutí advokátní komory příliš nekomentoval ani Schwarzenberg. "To je na advokátní komoře, já se do toho nebudu plést," řekl iDNES.cz neúspěšný prezidentský kandidát. "Doufám, že v budoucnu už nikdo nebude lživě zasahovat do demokratických procesů v České republice," dodal.

Hanlivý inzerát vyšel v první den druhého kola prezidentské volby v deníku Blesk. Vévodil mu velký titulek "Nevolte Karla Schwarzenberga" a inzerát doprovázelo několik zavádějících informací. Schwarzenberg kvůli lživosti inzerátu podal trestní oznámení na neznámého pachatele. "Je to svinstvo, když se lže," řekl v lednu. Trestní oznámení bylo dle tiskového mluvčí pro prezidentskou kampaň Marka Pražáka již odloženo.

Advokátní komora se případem začala zabývat poté, co si na Zavadila stěžovala senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová a několik advokátů. Tehdy Wagnerová uvedla, že se Zavadil provinil proti zákonu o přímé volbě, ale i proti etickým profesním předpisům. Podnět k prošetření dal advokátní komoře její tajemník Ladislav Krym s domněnkou, že Zavadil porušil část etického kodexu.

Zavadil byl před rokem 1989 důstojníkem StB, po revoluci působil v několika advokátních kancelářích. Kromě jiných i s právníkem Miroslavem Janstou, bývalou šedou eminencí ČSSD. Ten se však od Zavadila i inzerátu distancoval.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video