Lidé se loučili s Valtrem Komárkem. Smuteční řeč pronesl i Zeman

  • 192
Ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze se konal pohřeb politika a prognostika Valtra Komárka. Smuteční řeč pronesl také prezident Miloš Zeman. Na poslední rozloučení dorazili i představitelé sociální demokracie. Dvaaosmdesátiletý čestný předseda ČSSD zemřel minulý týden ve čtvrtek.

Obřad začal v 11 hodin. "Celý jeho život byl oscilací mezi zoufalstvím a nadějí, vždy se dokázal vzpřímit," uvedl Zeman ve smutečním projevu, ve kterém vzpomenul na Komárkův pestrý život.

Za normalizace se podle něj Komárkovi vybudováním Prognostického ústavu podařilo v poušti vykřesat oázu a ostrov pozitivní deviace. "Dokázal mluvit k lidem na ulicích i v továrnách," řekl Zeman s tím, že žádná politická strana by Komárkův odkaz neměla zneužívat k propagačním agitkám. "Byl svůj, proto byl nás všech. Byl hoden svobody a žití," zakončil svou řeč prezident.

Komárkův syn, novinář MF DNES Martin Komárek, ve svém projevu ocenil například otcův smysl pro humor. "Možná teď znevažuje tento obřad. Táta je hodný člověk, frajer, bojovník a polemik. Byl by rád, že jste přišli," uvedl.

Na Komárka krátce zavzpomínal i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Herec Tomáš Töpfer přednesl báseň Sedmá elegie od Jiřího Ortena. V závěru obřadu zazněla Solvejžina píseň od norského skladatele Edvarda Griega.

S Komárkem se přišla rozloučit i řada dalších čelných představitelů sociální demokracie. Kromě Sobotky dorazil například předseda Senátu Milan Štěch, europoslanec Richard Falbr či místopředsedové strany Lubomír Zaorálek, Michal Hašek a Alena Gajdůšková.

S manželkou přišel ekonom Vladimír Dlouhý, který s Komárkem seděl v první polistopadové vládě. "S manželkou jsme se seznámili na jeho pracovišti. Odešel krásný člověk," řekl iDNES.cz Dlouhý.

Zeman při příchodu na smuteční obřad uvedl, že Komárek měl jednu vlastnost, která mnohým, včetně něj, chybí, a to laskavost.

Vládu zastupuje například ministr financí Miroslav Kalousek. "Nebavili jsme se spolu jen o politice, ale často i o kultuře. Vzpomenu si na něj vždy, když uslyším operu Faust, kterou on zpíval," řekl iDNES.cz místopředseda TOP 09. S kyticí růží přišel podnikatel Andrej Babiš.

Politik a prognostik zemřel minulý týden (více čtěte zde).

Valt Komárek byl před rokem 1989 členem KSČ. V 60. letech působil i jako poradce tehdejšího kubánského ministra průmyslu Che Guevary. V letech 1986 až 1992 byl ředitelem Prognostického ústavu Akademie věd. Z komunistické strany vystoupil v lednu 1990.

Do června téhož roku byl místopředsedou vlády Mariána Čalfy, která zemi dovedla ke svobodným volbám. Do roku 1992 působil jako poslanec Federálního shromáždění. V roce 1991 vstoupil do sociální demokracie, za kterou o devět let později neúspěšně kandidoval do Senátu. Loni v prosinci Komárek vyzval spolustraníky, aby podpořili prezidentskou kandidaturu Miloše Zemana.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue