Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

POHLED: Předvolební rozvod na Johnův a na Topolánkův způsob

  6:30
V soukromí nejsou čeští politici jiní, než zbytek populace. Také se často rozvádějí. Chovají se ale velmi různě. Radek John, který šéfuje malé ambiciózní straně, svůj rozchod s herečkou Zlatou Adamovskou před volbami proměnil ve "věc veřejnou". Nemusí se mu to vyplatit. Šťastnější se zdá cesta Mirka Topolánka, který se snažil veřejnost ze svého rozvodu vynechat.

Rozpad svojí rodiny s herečkou Zlatou Adamovskou pojal politik Radek John jako kampaň do Sněmovny. | foto: Martin Navrátil

Než se před pár dny šéf ODS rozvedl s manželkou Pavlou, se kterou už tři roky nežil, požádal média o respekt k jeho soukromí. Dal najevo, že si nepřeje vtahovat veřejnost do svých privátních problémů. "Každý má přece právo, aby tato pro něho citlivá záležitost proběhla v klidu," uvedl Topolánek.(jak si Topolánek přál klid na rozvod, čtěte zde)

Oproti tomu téměř v přímém přenosu můžeme pozorovat, jak Radek John, bývalý známý televizní novinář a teď šéf strany Věci veřejné odchází od herečky Zlaty Adamovské. Neváhá přitom v médiích pitvat své vztahy a z přiznání k sedmileté nemanželské dceři se pokusil udělat téměř ctnost.

Rozvod politika "neodstřelí". Potopit ho ale může, když lže

John dokonce prohlásil, že čekal na "vhodnou příležitost", kdy to zveřejní, aby nebyl vydíratelný. Mýlí se. Samotný rozvod ani nemanželské dítě v převážně liberálním prostředí České republiky politika "neodstřelí". Horší je, když nemluví pravdu.

Když se loni na jaře MF DNES Johna na nemanželské dítě zeptala, odvětil: "Mně už vymysleli asi osm nemanželských dětí, to bych byl okresní nadsamec." Na další otázku, zda by za to dal ruku do ohně, odvětil: "Oheň na mě nevytahujete, stejně jako na většinu mužů." (dřívější Johnovy odpovědi na otázky k nemanželskému dítě najdete zde)

Pozoruhodná jsou vyjádření Zlaty Adamovské, která by mu u části voličů pomoci nemusela. V rozhovoru pro Primu na Johnovu adresu řekla, že "v tuto chvíli je pro něj publicita potřebná", a proto tolik do médií vypráví o rozpadu své rodiny. V magazínu MF DNES k tomu dodala, že drží voličům palce, aby je nezklamal, tak jako ji. (názory Adamovské najdete zde)

Topolánek jako Bursík, John tak trochu jako Paroubek

Mnohem méně hlasitý způsob rozchodu s bývalou ženou Pavlou, který zvolil šéf ODS Mirek Topolánek, možná štve některé, hlavně bulvární novináře, protože pikantní detaily nejsou servírovány na stříbrném podnose. Je ale třeba umět rozlišovat, co je ryze soukromá věc člověka - i když je zároveň politik - a co už nikoli.

Mirek Topolánek s manželkou Pavlou.

Veřejnost má třeba právo vědět, v čí luxusní vile trávil špičkový politik svou dovolenou - ač se bude tisíckrát zaklínat tím, že je to soukromá dovolená. Ale do toho, jak se s bývalou ženou dohodne na péči o jejich společné děti, celkem nikomu nic není. Byť je to bývalý premiér.

Podobně zdrženlivě jako Topolánek ve svých soukromých věcech vystupuje bývalý šéf zelených Martin Bursík. Zato John jako kdyby se zhlédl v předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi, který neváhá média zvát na tak privátní událost, jakou je křest jeho dcery z druhého manželství.

To, že se Bursík rozvedl, vyplynulo před lety až z jeho přiznání o darech, příjmech a majetku, který musí jako politik podávat. Uvedl v něm totiž, že jako součást vyrovnání dal bývalé ženě milion korun.

Jakou část soukromí politika má právo veřejnost znát?

O svém novém vztahu s kolegyní ze Strany zelených Kateřinou Jacques se Bursík s médii nebavil ještě dlouho poté, co je spolu začal fotit bulvár. A Jacques na otázky ke svém těhotenství neodpovídala ani v době, kdy už na ní bylo velmi vidět. Považovala to za soukromou věc. A má pravdu.

"I politik má právo na soukromí. Ale běžný občan má právo znát ty stránky politikova soukromí, které nějak souvisí s výkonem politikovy funkce," řekla Jacques v rozhovoru pro magazín Ona DNES. (rozhovor s Jacques najdete zde)

Tu hranici, co je soukromé a co už má naopak veřejnost právo vědět, lze popsat na příkladu nadace "Pomoc pro budoucnost našim dětem" bývalé manželky Jiřího Paroubka. Expremiér a zároveň kandidát i na budoucího předsedy vlády - stejně jako jeho exmanželka Zuzana - se vytrvale bránil zveřejňování jmen sponzorů nadace.

Na tyto informace má přitom veřejnost jednoznačně právo. Proč? Třeba proto, že mezi sponzory byla i firma Czech Coal usilující o rozšíření těžby v Ústeckém kraji. A právě to může Paroubek jako politik ovlivnit. Ostatně už teď ve volební kampani jasně říká, že je pro rozšíření těžby.

Stejně tak jeho hlavní soupeř Topolánek nemůže - chce-li být věrohodný - utíkat před otázkami typu, co znamenala zvláštní sešlost českých politiků, podnikatelů a lobbistů v Toskánsku, kde loni v létě odpočíval.

Pokud politici sami vpustí veřejnost do svého soukromí a začnou pitvat své nemanželské děti (jako to udělal John) či aktivně rozesílat tiskové zprávy o průběhu těhotenství partnerky (jako to dělala Paroubkem najatá agentura), nemohou se divit, že sklidí posměch. Buď za to, že dříve lhali, nebo třeba proto, že miminko na křtu vyšňořili botičkami s diamanty.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Politické vedení Hamásu zvažuje přesun z Kataru, možná do Ománu

20. dubna 2024  7:56

Politické vedení palestinského hnutí Hamás zvažuje, že svou základnu přesune z Kataru, kde...

KLDR otestovala mimořádně velikou hlavici pro střely s plochou dráhou letu

20. dubna 2024  7:02

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...