Má Pohankův odchod souvislosti s ČSSD nebo spíš ODS?

Má Pohankův odchod souvislosti s ČSSD nebo spíš ODS? | foto: Martin Adamec, MF DNES

Pohanku mohl přitlačit ke zdi někdo z vládního tábora

  • 1756
Sto na sto už neplatí. Téměř pět měsíců po volbách se ve středu zlomil vyrovnaný poměr sil mezi levicí a pravicí ve Sněmovně. Způsobil to odchod Michala Pohanky z ČSSD i z jejího poslaneckého klubu. Jaké byly jeho pohnutky? Existuje několik možných verzí.

1. Politický přestup "doprava"
Již několik měsíců se ve Sněmovně hledá "přeběhlík". To proto, aby měla nějaká vláda vůbec šanci získat důvěru Sněmovny, případně rozhodující hlas pro předčasné volby.

Pohanku mohl někdo z vládního tábora přitlačit ke zdi nějakou kompromitující informací, aby oslabil šéfa ČSSD Paroubka. Ten dosud na 101. hlas spoléhal.

"Budu svůj další postoj zvažovat," řekl Pohanka serveru Aktuálně.cz.

Už v úterý večer přitom při jednání mandátového a imunitního výboru nehlasoval s levicí. Šlo o to, zda začne disciplinární řízení s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, který ve Sněmovně předčítal z utajované policejní zprávy o odposleších politiků a novinářů.

Co hovoří proti možnosti, že je Pohanka oním přeběhlíkem? Sami politici ODS tvrdí, že nestojí o vládu opírající se o zrádce.

"Stabilním a správným řešením politické situace je dohoda stran, nikoli přesun toho či onoho poslance do jiného klubu," řekl včera první místopředseda ODS Petr Nečas.

Vládu s většinou jediného hlasu také opakovaně odmítl prezident Václav Klaus. A paradoxně právě na to se šéf ČSSD Jiří Paroubek, kterému se rozpadla levicová "stovka", začal ve středu hodně odvolávat.

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř však také připustil, že pokud budou Pohanku následovat další lidé z levice, občanští demokraté by se dohodě s nimi nebránili.

2. Odchod pod tlakem ČSSD
Pohanka v prohlášení, které poslal médiím, tvrdí, že odchází z klubu i ze strany, protože ho k tomu vyzval šéf poslanců ČSSD Michal Hašek.

Stalo se tak po odvysílání reportáže, podle níž mohl být Pohanka zapleten s "šibaly", kteří se chtěli zmocnit třiceti milionů při rekonstrukci zámku v Budišově.

"Zjistil jsem, že ČSSD začíná být stranou, ve které se nediskutuje, ale poroučí," uvedl Pohanka.

ČSSD se mohla chtít Pohanky zbavit, aby jí nepoškodil pověst. Sociální demokraté to odmítají. S Pohankou prý mluvili hned po odvysílání reportáže na Nově. "On to samozřejmě popřel. Já jsem to považoval za dostatečnou reakci z jeho strany," tvrdil Hašek.

Proti verzi, že byl Pohanka pod tlakem své dosavadní strany, mluví nejvíc to, že poškozena je teď právě ČSSD. Pohanka oslabil její pozici při jednání o vládě a poškodit to sociální demokracii může i v druhém kole senátních voleb.

3. Jde o vnitřní boj v ČSSD
V kuloárech Sněmovny zaznamenala ve středu MF DNES "spikleneckou" teorii, že za Pohankovým odchodem může stát vnitřní boj ve straně.

Má jít o to, že Pohankova zrada srazí šance sociální demokracie v senátních volbách a podlomí Paroubkovu pozici. A to má být údajně v zájmu bývalého předsedy Miloše Zemana.

 Strana by pak mohla začít uvažovat o hledání jiného lídra a přistoupit na dohodu o dočasné vládě v čele se Zemanem, s nímž byl už v kontaktu odstupující ministr financí Vlastimil Tlustý z ODS.

"To je tak divoká spekulace, že je pod moji úroveň, abych se k ní vyjadřoval," řekl Zeman. A kategoricky popírá, že by měl on osobně zájem na prohře ČSSD v senátních volbách. "Já jsem pomáhal straně v červnových volbách v kampani a to byla moje poslední služba, kterou jsem sociální demokracii udělal."

A co na to Tlustý? Ten vnímá Pohankův odchod jako začátek útoku na Paroubka v ČSSD. "Dnes jsem se musel jít podívat na nástěnku s fotkami, jak pan Pohanka vlastně vypadá."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video