VIDEO: V hřebčíně na Benešovsku pobíhají desítky podvyživených koní

  • 213
Na statku v obci Chvojen na Benešovsku, který je veden jako jezdecký klub, se potuluje na šest desítek podvyživených a viditelně zanedbaných koní. Na jejich žalostný stav upozornila redakci iDNES.cz čtenářka. Podle místních lidí je tu situace stejná už několik let. Nikdo ji však neřeší.

Čtenářka, která je sama chovatelkou koní, šla o víkendu s manželem na procházku v okolí Konopiště, kde se chtěla podívat na inzerovaný jezdecký klub Chvojen. Co spatřila na místě, to ji šokovalo.

"Je tam několik desítek koní. Jejich výběh je katastrofální, jsou bez přístřešku, evidentně bez vody i bez žrádla, tudíž zcela podvyživení. Někteří z nich kulhají nebo mají na těle neošetřené rány. Vypadají jako z koncentráku," napsala poté do redakce.

Její slova potvrzují i místní lidé. S majiteli koní mají prý problémy dlouhodobě. "On je Belgičan, právník, většinu času tu není. Domluvit se s ním nedá, protože neumí česky. Ale nekomunikuje s námi ani chovatelka, která tu má ty koně na starosti, dokonce prý ani nepřebírají poštu," řekla iDNES.cz zdejší obyvatelka.

O koně se podle ní vůbec nestarají. "Kdyby jim sem lidi občas nepřivezli seno, tak by tu neměli nic. V zimě jim sem ochránci přírody z Votic vozili pravidelně vodu a kukuřici," popsala.

Na vlastní oči prý viděla i jednoho uhynulého hřebce. "Chovatelka o tom vůbec nevěděla. Když to zjistila, chtěla ho s pomocí nějakého brigádníka naložit na valník a někam odvézt a zakopat. Prý to takhle běžně dělá, podle lidí už jich tu chcíplo plno," dodala.

Chovatelka s iDNES.cz mluvit nechtěla. V domě sice během natáčení byla, ale na volání ani klepání neodpovídala. Celé dění pouze sledovala přes okno v patře.

Krajská veterinární správa vyzvala úřad, aby situaci řešil

Podle Krajské veterinární správy Středočeského kraje je zmíněný chov již dlouho problematický. "Chovatelka není majitelkou většiny zvířat, podle průkazů koní jsou jejich majitelé zahraniční státní příslušníci," napsala ve své zprávě.

Na poslední kontrolu sem přijeli její pracovníci letos v červenci. Výsledek kontroly byl jednoznačný: koně jsou týraní. Veterinární správa proto podala na městský úřad v Benešově podnět, aby případ projednal jeho příslušný odbor.

Na dotaz, jakým způsobem bude situaci v hřebčíně řešit, nedala však radnice zatím žádnou konkrétní odpověď. "Městský úřad se intenzivně danou věcí zabývá ve spolupráci s Krajskou veterinární správou. Konkrétní výstupy z prováděných šetření budou k dispozici koncem příštího týdne," sdělila iDNES.cz mluvčí benešovské radnice Soňa Vanhoecke.

Na hřebčín Konopiště je uvalena exekuce

Podle veterinární správy je případné odebrání zvířat jejich majiteli poměrně problematické. Nejedná se totiž o odebrání, ale o zajištění náhradní péče, přičemž zvířata zůstávají ve vlastnictví původního chovatele. Obec s rozšířenou působností, která zajištění náhradní péče nařídí, musí také hradit náklady s ní spojené, které pak zpětně vymáhá po vlastníkovi.

Původní chovatel si ovšem kdykoli může zažádat o navrácení zvířat. Pokud prokáže, že je má kam umístit, není možné navrácení zvířat zamítnout.

Obce se v takových případech dostávají do problematické situace, kdy hradí náklady na náhradní péči velkému počtu zvířat třeba i několik let. Proto se k zajištění náhradní péče přistupuje jen v těch nejzávažnějších případech.

Podle informací Krajské veterinární správy je na statutárního zástupce sdružení Hřebčín Konopiště uvaleno již několik exekučních řízení. Je tedy vysoce pravděpodobné, že by se případné pohledávky za péči o koně nepodařilo vymoci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video