Podvodníci rozehráli obří „letadlo“, z lidí vylákali 398 milionů korun

  0:01
Společnost Rhinoceros nabízela rychlé zbohatnutí. Její zakladatelé díky dovedné manipulaci omámili vidinou snadno nabytého bohatství 5 851 lidí. Podvodná hra, pro kterou se vžil název „letadlo“, se zhroutila ve chvíli, kdy byli „klienti“ Rhinocerosu lehčí o 398 milionů korun. Zakladatelé firmy teď stojí před soudem.

Obžaloba viní tři podnikatele, že zmanipulovali téměř šest tisíc lidí a nalákali je do obří podvodné hry. | foto: MF DNES

Pokud by měl Krajský soud v Ústí nad Labem svolat všechny lidi poškozené v případu obřího podvodu na principu pyramidové hry neboli letadla, nestačila by žádná z ústeckých tělocvičen, a dokonce ani velký sál místního Domu kultury. Soud by si musel pronajmout hokejový stadion, kam se vejde 4750 sedících diváků, a to by ještě tisícovka poškozených musela stát.

Jde o jednu z nejrozsáhlejších kauz, jen obžaloba má 140 stran a spisový materiál bez příloh měl na začátku soudního líčení 112 tisíc stran. Nyní i s přílohami zaplní celou jednu jednací síň.

Obhájci se teď se soudem dohadují, kolik poškozených v procesu vyslechnout. Advokáti by nejraději, aby u soudu promluvili všichni a dokázali, že značná část z nich vůbec nebyla poškozena a že někteří na jednání obžalovaných dokonce vydělali. A tudíž ukázat, že celková výše škody, jež oficiálně činí bezmála 400 milionů, je nesmyslná.

Soudkyně Jana Kurešová odmítá všechny vyslechnout. „To jsem rovnou řekla, že ne. Výslech každého poškozeného i s dotazy obžaloby a obhájců zabere skoro dvě hodiny, takže za den jich vyslechneme šest, a to je maximum,“ vypočetla soudkyně. Při těchto počtech by všech 5851 lidí vyslýchala skoro čtyři roky, a to by každý pracovní den od rána do večera nemohla dělat nic jiného.

Proto se s advokáty domluvila, že tento týden vyberou jen vzorek lidí, jejichž část soud vyslechne. „Doufám, že jich nebude moc. Jsem ochotna vyslechnout kolem dvaceti třiceti svědků, kdyby jich obhájci chtěli víc, to už bych zamítla,“ doplnila Kurešová.

Před soudem stojí tři lidé, které obžaloba viní z toho, že v letech 2000 až 2006 vylákali 398 milionů korun od 5851 lidí. Jako členové obchodní společnosti Rhinoceros z Mostu podle spisu rozjeli od 25. května 2000 do 23. dubna 2006 projekt Avalanche, později Avareal. V nich podle vyšetřovatelů nabízeli lidem rychlé a snadné zbohatnutí.

Zabezpečte svou rodinu proti nepřízni osudu. Poradíme vám, jak.

Oběti musely za vstup do projektu složit 68 tisíc korun akciové společnosti Rhinoceros. Částka byla deklarovaná jako půjčka a obžalovaní členům projektu slibovali, že jejich peníze zhodnotí a převedou na ně americké dluhopisy, každý za tisíc dolarů. Navíc jim slibovali pravidelný příjem, jenž jim měl plynout z činnosti firmy a vkladů dalších lidí, které se jim podaří přivést a do projektu zapojit.

V praxi to chodilo tak, že ten, kdo přivedl nového člena, dostal deset tisíc korun z poplatku nováčka, za zbytek se nakoupily dluhopisy a část šla na odměny pro ty, kteří stáli ve vyšších patrech pyramidy.

Klientům však obžalovaní podle vyšetřovatelů zamlčeli nepříznivou hospodářskou situaci společnosti Rhinoceros, která od roku 1998 nedosahovala žádného zisku a její podnikání nebylo takové, aby mohla dostát svým závazkům.

„Částky vylákali za použití psychologických metod komunikační manipulace,“ píše se v obžalobě, podle níž obvinění pořádali odborně velmi propracované, sofistikované a důvěryhodné prezentace. Ty probíhaly ve Vysočanech na Chomutovsku, v Brně, Luhačovicích, Olomouci a v dalších městech České republiky.

Semináře byly i v Teplé u Třebenic na Litoměřicku, kde společnost Rhinoceros dodnes vlastní bývalý zámek Amadeus. Koupila ho však ještě předtím, než spustila Avalanche. Dnes je v něm penzion Klášter.

„Nechci, nemám sílu...“

Telefon v penzionu včera zvedla žena, která je obžalovaná spolu s tehdejším manželem a dříve působila jako zaměstnankyně firmy Rhinoceros.

„Já se k tomu nebudu vyjadřovat, ani k soudu nechodím, protože nemám sílu koukat na ty nesmysly, co se tam dějí. Já jsem z toho nemocná, nám se rozpadlo manželství, zničilo nám to životy včetně rodiny,“ prohlásila.

Znalec označil projekt jako pyramidovou hru nebo též takzvané letadlo, v němž se obvykle nejlépe vezou ti, kteří nastoupí mezi prvními a získávají nejvíc peněz od „cestujících“, kteří si přisednou později. Obžalovaní to od počátku popírají, tvrdí, že nešlo o podvod, ale o „multilevelový marketing“.

Rozdíl mezi v Česku nelegální pyramidovou hrou a multilevelovým markentingem je v tom, že v druhém případě se odměny vyplácejí z prodeje produktů a motivací k nákupu je jejich hodnota.

V případě pyramidy jde pouze o to, získat nárok na odměnu. To vede k tomu, že po několika úrovních se potenciální trh vyčerpá a není odkud brát. Členové na nižších patrech pak zákonitě prodělávají.

Cesta k bohatství. Pro někoho

Policisté se případem firmy Rhinoceros začali zabývat už v roce 2006, až po šesti letech však byla vypracována obžaloba a v roce 2014 ji začal řešit soud. Od počátku se soud s obhájci dohaduje, kolik lidí a které vyslechnout. Soudkyně Kurešová dosud vyslechla podle svého odhadu padesát nebo šedesát lidí. Někteří z nich odmítali, že by je obžalovaní podvedli, a dokonce prohlašovali, že zásahem policie byla poškozena naopak společnost Rhinoceros.

Dá se usuzovat, že to byli ti, kteří do systému naskočili včas a vydělali na něm. Ale i někteří z těch, kteří prodělali, to vzali překvapivě smířlivě. U soudu prohlásili, že zkrátka obětovali 68 tisíc a že jim to nevadí. A o to právě obhajobě jde – ukázat, že lidé poškozeni nebyli.

Z údajné škody 400 milionů korun se skoro nic nezajistilo. Téměř všechny peníze se utratily na provoz projektu.

Celé dny na čtení rozsudku

Líčení od roku 2014 zkomplikovalo úmrtí jednoho z advokátů, místo něhož musel nastoupit jiný a nastudovat spis. Původně byli obžalovaní čtyři lidé, jeden ale během soudního procesu rovněž zemřel. Ostatním třem hrozí za podvod až desetileté vězení.

Monstrózní případ nyní finišuje. „Máme nařízeno hlavní líčení ještě na březen, dokazování bych chtěla ukončit během následujících několika měsíců a do první poloviny letošního roku bychom měli dospět k závěrečným řečem. Před vyhlášením rozsudku budeme potřebovat na poradu a přípravu asi čtyři měsíce,“ popsala soudkyně Kurešová. V této rozsáhlé kauze může být i čtení rozsudku neobvyklé. Podle odhadů může trvat až čtyři dny.

V České republice policisté odhalili v minulosti asi dvacet pyramidových her, většinou šlo o projekty z 90. let, kdy lidé slepě věřili, že snadno a bez práce zbohatnou.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...