Václavská procházka centrem Brna před ustavujícím sněmem hnutí Trikolóra. (28....

Václavská procházka centrem Brna před ustavujícím sněmem hnutí Trikolóra. (28. září 2019) | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Podpora Trikolóry stoupá, levice zastavila propad. ANO stále vévodí

  • 1289
Do Poslanecké sněmovny by se podle průzkumu STEM v říjnu dostalo sedm politických stran. Prvenství by si ve Sněmovně zachovalo hnutí ANO a na druhém místě by skončili Piráti. ODS by oproti červnu ztratila pět mandátů. Hnutí Václava Klause mladšího Trikolóra se přiblížila pětiprocentní hranici.

ČSSD a KSČM podle průzkumu zastavily svůj propad. „Levice naopak mírně posílila a zastavila tak svůj propad,“ uvedli autoři průzkumu. Komunisté na čtvrtém místě si proti červnu polepšili ze 7,8 na 8,4 procenta. Sociální demokraté by v říjnu získali 6,5 procenta, tedy o desetinu procentního bodu víc než v červnu.

Nejvíce lidí stále preferuje hnutí ANO, které by volby v říjnu vyhrálo s velkým náskokem. Volilo by jej 33,1 procent dotázaných a hypoteticky by získalo 92 mandátů.  „Při daném rozložení podpory ostatních stran ANO výrazně získává na mandátech. Pokud by volby dopadly podobně jako náš výzkum, mohlo by si ANO pro dvoustrannou koalici vybírat z pěti stran,“ uvedl STEM.

Strany TOP 09 a STAN se dlouhodobě drží pod pětiprocentní hranicí. Na jejich úroveň v říjnovém průzkumu dosáhlo i nové hnutí Václava Klause mladšího Trikolóra, která v průzkumu získala 4,2 procenta. V červnovém průzkumu přitom mělo podporu pouhého půl procenta dotázaných. 

Z výzkumu rovněž vyplývá, že podpora Pirátů, kteří by se udrželi na druhém místě, je kolísavá a nepříliš silná. Volilo by je 12,2 procenta dotázaných. 

„Těsně na místě třetím je ODS. Její podpora o něco poklesla a je otázkou, zda to může souviset s výrazným nástupem Trikolóry,“ uvedli výzkumníci z agentury STEM. 

Průzkum volebních preferencí v říjnu 2019. (5. listopadu 2019), STEM

Při dotazu, zda by lidé šli k volbám do Poslanecké sněmovny, kladně odpovědělo 60 procent respondentů. Výzkumníci oproti červnu evidují lehký nárůst volební motivace. 

Průzkum probíhal od 11. do 25. října 2019 a zúčastnilo se jej 1002 respondentů starších 18 let. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video