Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v úvodu sněmu hnutí na pražském Chodově (28....

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v úvodu sněmu hnutí na pražském Chodově (28. února 2015) | foto: Dan Materna, MAFRA

Babiš je ve střetu zájmů, myslí si v průzkumu více než polovina lidí

  • 217
Mírně nadpoloviční většina lidí si myslí, že ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Opačně smýšlí 39 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění agentury TNS Aisa, který si nechala provést Česká televize.

Střet zájmů vidí u Babiše 52 procent lidí. Nejčastěji jsou to voliči pravicových stran ODS a TOP 09 a částečně také ČSSD, řekla ČT socioložka TNS Aisa Kateřina Osičková.

Nejméně kritičtí byli podle očekávání voliči ANO. Ale i mezi nimi spatřuje střet zájmů lídra hnutí každý čtvrtý. Průzkumu se na konci dubna zúčastnilo 1 200 lidí.

„Každý ví, že mám střet zájmů, ale já jej nezneužívám a moje firmy nezískaly žádný nový obchod díky tomu, že jsem v politice,“ reagoval Babiš na výsledky průzkumu. Jeho autoři se měli podle něj ptát, jestli když svou firmu odmítá prodat, má zůstat v politice, nebo ne.  

Na údajný Babišův střet zájmů poukazuje nyní opozice mimo jiné v souvislosti se schvalováním novely zákona o spotřebních daních. Vláda do Sněmovny předložila novelu, která prodlužuje podporu biopaliv a současně zavádí jejich částečné zdanění. Agrofert přitom patří mezi největší tuzemské dodavatele biopaliv. Kritici Babišovi vyčítají, že takto pomůže své firmě k vyšším prodejům. Ministr to ale odmítá (více čtěte zde). 

Do Babiše se pustila loni v březnu při své návštěvě Prahy i členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová (čtěte zde). Vytkla mu, že jako šéf resortu je garantem pro čerpání dotací, a přitom do jeho firem připutovalo z evropských peněz 2,6 miliardy eur. Babiš to popřel. „Já se zodpovídám svým voličům, ne paní Grässleové, která nemá správné informace. Dodržuji zákon o střetu zájmů,“ uvedl šéf ANO.  

Babiš je majitelem zemědělsko-potravinářského impéria Agrofert. Vlastní také mediální skupinu MAFRA, pod kterou patří i zpravodajský server iDNES.cz.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video