Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podivná hra o motolskou nemocnici

  0:01
Největší nemocnici v zemi, pražský Motol, čeká rekonstrukce, která může stát daňové poplatníky čtyři miliardy korun. Tuto částku si musí vedení nemocnice nechat požehnat parlamentem, protože jde o úvěr, který by garantoval stát. Proti výši úvěru však vystupuje senátorka a někdejší ředitelka nemocnice Helena Rögnerová.

Rekonstruovala bych jinak a levněji za čtvrtinu této částky, tvrdí. Rögnerovou se nyní snaží znevěrohodnit mediální agentura Knight & Svoboda, s níž má vedení motolské nemocnice smlouvu.

Agentura poskytla MF DNES minulý týden závěry šetření, které před více než rokem udělala v Motole auditorská firma Deloitte & Touche. Závěry nejsou pro Rögnerovou příznivé. Vyplývá z nich například, že způsob, jakým nemocnice zajišťovala stravování, byl pro Motol podezřele nevýhodný. Zpráva však neobsahuje definitivní závěry a je více než rok stará.

Je sice opatřena nálepkou Přísně důvěrné, ale například v Lidových novinách už se o ní se zadostiučiněním zmínil exministr zdravotnictví a velký kritik Rögnerové Ivan David. Ředitel Motola Miloslav Ludvík připustil, že agentura Knight & Svoboda pro něj pracuje. Že ji on sám pověřil umlčením své předchůdkyně, popřel.

Podvádělo se v Motole?

Největší pasáž věnuje auditorská firma Deloitte & Touche při šetření období, kdy nemocnici vedla Helena Rögnerová, stravovacímu provozu.
Ve zprávě se například uvádí: n Stravování v nemocnici zajišťuje od roku 1998 firma GTH Motol, aniž by na tak velkou zakázku (jídlo za 90 milionů korun ročně) bylo vypsáno výběrové řízení.

- V roce 1999 zahrnula GTH Motol do rozpočtu o půl milionu jídel více, než kolik jich pak vydala.

- Nemocnice za firmu hradila provozní náklady, přesto si firma naúčtovala za režii další, dle zprávy "mimořádně vysokou" částku 14 milionů korun ročně.

- Dále zpráva uvádí, že GTH platila jednomu ze svých společníků společnosti GTH Catering - poplatky za služby, "jejichž podstata je sporná a které ve skutečnosti mohly představovat skrytý transfer zisku hrazený Motolem".

- Auditorská firma konstatuje, že nelze vyloučit možnost, že výběr firmy, která v Motole vaří, byl ovlivněn osobními vazbami.

- V závěru zpráva doporučuje, aby vedení nemocnice vymezilo pro další šetření ty oblasti zásobování, ve kterých mohlo dojít k pochybením nebo k podvodnému jednání. (To se však již nestalo, protože nástupce Rögnerové v auditu nepokračoval.) 

"Prohlašuji, že ničí skandalizaci jsem si neobjednal. Snad mě natolik znáte, abyste věděla, že to není můj styl. Kdo jim dal audit? To by mě taky zajímalo. Výtisky mám v trezoru," uvedl.

O tom, že je potřeba zastavit Rögnerovou v jejích útocích, se nicméně zmínil zaměstnanec agentury Knight & Svoboda, který si přál zůstat v anonymitě. "Protože tvrdí, jak ona byla dobrá, a zpochybňuje úvěr," uvedl.

Důvod zveřejnění zprávy, jakož i její pramen tají i Tomáš Svoboda z agentury Knight & Svoboda. "My své informační zdroje chráníme." Na dotaz, proč je zpráva zveřejňována zrovna nyní, ačkoli jde o více než rok starou věc, zástupce této agentury, placené státní nemocnicí, uvedl, že lidé mají být informováni o nepravostech ve veřejné správě.

Už minulý týden odvysílal jeden z televizních kanálů reportáž o jiném opomenutí bývalé ředitelky. Nevšimla si prý, že nemocnice není zapsána do katastru nemovitostí. Podle důvěryhodného zdroje i tento tip přišel od "jedné mediální agentury".

Ředitel Ludvík se netají uspokojením z toho, že Rögnerová musí čelit nepříjemným obviněním.

"Dělají v podstatě dobrou práci, protože ta dáma mě štve," řekl na adresu agentury. "Vytočila mě prohlášením, že dokáže opravit nemocnici za čtvrtinu toho, co já, za 800 milionů. Tím mě opravdu nadzvedla. To je nesmysl, který poškozuje nemocnici."

Agenturu Knight & Svoboda si ředitel Ludvík najal krátce po svém nástupu do funkce. Vzešla podle něj z výběrového řízení a "pořádala pro nemocnici například nějaké koncerty pro děti".

Ve skutečnosti se však činnost mediální firmy neomezovala jen na koncerty. Před rokem hledala cestu, jak získat peníze na rekonstrukci motolského transplantačního centra.

"Navštívila mne tehdy pracovnice této agentury a dotazovala se, jak udělat mediální kampaň na získání peněz. Řediteli Motola jsem poté sdělil, že je velmi nestandardní, když státní nemocnice pro podobné aktivity využívá a platí mediální agenturu," sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý.

Ředitel Motola odmítl tyto věci na diktafon komentovat. Rögnerová může jako senátorka zmařit současnému vedení nemocnice plán na státem garantovaný čtyřmiliardový úvěr. Podle nového zákona o rozpočtových pravidlech totiž musí tak vysoké půjčky schválit parlament.

A jak mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý, tak poslanec zdravotního výboru sněmovny Milan Cabrnoch potvrdili, že o úvěru se momentálně jedná. Prosazení nebude v parlamentu jednoduché a Rögnerová je může svými výpady ještě zkomplikovat.

Sama Rögnerová tvrdí, že čtyřmiliardový úvěr je zbytečně vysoký a že rekonstrukce by se dala zvládnout za miliardu. Pro laika je tento rozdíl v ceně rekonstrukce nepochopitelný, avšak chybí jasná odpověď na to, zda Ludvík nadsazuje, anebo zda Rögnerová coby bývalá a odvolaná ředitelka jen dělá ramena.

"Kolik bude potřeba, to teď nevím," uvedl poslanec Cabrnoch, který o úvěru jednal jak s Ludvíkem, tak s ministrem zdravotnictví. Cabrnoch potvrdil, že úvěr krytý zákonem je jednou z nejschůdnějších možností, jak zajistit rekonstrukci špičkového dětského pavilonu. Pak už zbývá jen získat miliardy přímo ze státního rozpočtu (deficitního) nebo ze zdrojů nemocnice (zadlužené). "To není moc pravděpodobné," připustil.

Motolští lékaři vědí jediné: rekonstrukce je nutná. "Pavilon se rozpadá. Břízy, které vyrostly na balkonech, prý dokonce už zapustily kořeny do konstrukce budovy," uvedl vedoucí dětského kardiocentra Jan Škovránek.

O vyjádření ke kontrole, kterou v Motole prováděla na zakázku ředitele Ludvíka firma Deloitte & Touche (táž firma kontrolovala například účetnictví ODS), požádala MF DNES ředitele jedné velké nemocnice. Jeho soukromý názor zněl: "Některé závěry se zdají velmi závažné, jiné jsou jen nahozené, jakoby předem zadané."

Zpráva, za niž Ludvík zaplatil půl milionu, ve skutečnosti není auditem, jde o "materiál k diskusi" a sama Deloitte & Touche se včera proti jejímu zveřejnění ohradila.

"Ano, je to jen nahozené," potvrdil Ludvík. Proč tedy šetření nenechal pokračovat tak, aby bylo možné na stůl položit definitivní závěry? "Museli bychom zaplatit dalších osm milionů. Raději jsem je dal na péči o pacienty." Rögnerová považuje zprávu za načasovaný útok a tvrdí, že Ludvík byl už loni před senátními volbami nucen, aby ji proti ní coby kandidátce Čtyřkoalice zveřejnil.

"Sám pan Ludvík (člen ČSSD pozn. red.) mi řekl, že na něj byl vyvíjen politický nátlak," tvrdí. Zda je to pravda a proč tehdy odolal, to nechtěl Ludvík veřejně komentovat.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...