Vizualizace stanice Praha letiště Ruzyně - Mezi Prahou a Kladnem vyroste do...

Vizualizace stanice Praha letiště Ruzyně - Mezi Prahou a Kladnem vyroste do roku 2013 rychlodráha. (9. 5. 2008) | foto: Správa železniční dopravní cesty

Podívejte se, jak by mohla vypadat rychlodráha z Prahy do Kladna

  • 84
Moderní vlaková souprava se žene skleněným tunelem a její odraz vrací výlohy obchodů stojících podél trati. Na zastávce obklopené zelení postávají lidé, kteří tu čekají na spoj nebo se tu jen procházejí a odpočívají. Takhle si představuje zmodernizovanou trať z Prahy do Kladna radnice Prahy 6 i Správa železniční dopravní cesty.

Po šestnácti letech dohadování se totiž konečně rozjely práce na projektu očekávané rychlodráhy a správa železnic hned přišla s novými návrhy, jak by mohla vypadat.

Dvoukolejná trať povede zhruba šestikilometrovým tunelem mezi Veleslavínem a Letnou, v němž bude i jedna ze zastávek. Ostatní úseky budou ohraničeny převážně skleněnými protihlukovými bariérami.

Vizualizace stanice Praha Liboc

"Ta trať bude dvoukolejná, takže umožňuje dvourychlostní režim dopravy. Může zde jezdit normální příměstský vlak, který bude vozit lidi z Kladna do Dejvic a stavět v řadě zastávek. A pak ať tu klidně jezdí expres, který je rychlý a bude mít zastávky jen tam, kde bude stanice metra," navrhuje starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Vizualizace stanice Praha Dlouhá Míle

Šest nových zastávek
Mezi Masarykovým nádražím a ruzyňským letištěm bude jedenáct zastávek včetně konečných.

Na takzvané buštěhradské dráze tak ke stávajícím stanicím přibude šest nových – na estakádě u holešovického výstaviště, pak přechodná zastávka na Letné, další nedaleko zimního stadionu Hvězda, pak v Liboci, u obchodního centra Šestka a přímo před letištními terminály.

Vizualizace stanice Veleslavín

"Trať by měla umožnit vedení vlaků na trase Praha-Kladno s frekvencí 10 minut a na trase Praha-letiště s frekvencí 15 minut," upřesňuje ředitel správy železnic Jan Komárek.

To znamená, že mezi Masarykovým nádražím a stanicí Praha-Ruzyně bude jezdit deset vlaků za hodinu, což je téměř stejně jako metro.

Vizualizace nového vedení trati v místě současného přejezdu ulice Bubenská

Stavět by se mělo začít v roce 2010 a první osobní vlaky by po nové trati mohly jet tři roky poté. V té době musí Středočeši zapomenout na dosavadní železniční spojení s Prahou přes Dejvice.

Vizualizace železniční stanice Praha Bubny/Vltavská 

"Předpokládáme totální výluku trati v úseku mezi stanicemi Praha-Bubny a Hostivice," dodává Komárek s tím, že vlaky od Kladna budou v Hostivici odbočovat na Jinonice a končit na Smíchově.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video