Europoslanec Miroslav Poche na ministerstvu zahraničí

Europoslanec Miroslav Poche na ministerstvu zahraničí | foto: Michal Šula, MAFRA

Poche skončí jako tajemník na ministerstvu zahraničí k prvnímu listopadu

  • 31
Miroslav Poche skončí ve funkci politického tajemníka na ministerstvu zahraničí. Nově jmenovaný ministr Tomáš Petříček s ním bude jednat o budoucí spolupráci, mohl by podle něj působit například jako externí poradce pro evropské záležitosti.

Pocheho ČSSD původně nominovala na post ministra zahraničí, prezident Miloš Zeman ho však odmítal jmenovat. Zdůvodnil to například tím, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku. Funkci ministra zahraničí proto dočasně vykonával ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Nového ministra zahraničí Petříčka jmenoval Miloš Zeman v úterý. Podmínkou bylo, že Poche z Černínského paláce odejde, stejná očekávání i má premiér Andrej Babiš (ANO). Petříček už dříve uvedl, že po jeho jmenování funkce tajemníka ztratí smysl a zanikne. Zároveň ale řekl, že si hodlá sestavit vlastní tým poradců a nevyloučil, že by mezi nimi Poche být mohl.

Kdo je Miroslav Poche

Datum a místo narození: 3. června 1978, Chlumec nad Cidlinou.

Vzdělání: vystudoval obor evropská agrární diplomacie na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity v Praze a politologie a mezinárodní vztahy na Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Současné funkce: poslanec Evropského parlamentu (EP; od 2014), člen výboru pro průmysl, výzkum a energetiku EP; dosud také pracoval na ministerstvu zahraničí na externí smlouvu jako politický tajemník, v této pozici skončí k 1. listopadu

Funkce a členství v politických stranách: člen ČSSD (od 1997), mimo jiné byl místopředsedou pražské ČSSD; byl členem Mladých sociálních demokratů, kde čtyři roky zastával pozici místopředsedy pro zahraničí

Rodina: je ženatý a má dvě děti; manželka pochází ze Slovinska

„Chci ke konci měsíce zrušit pozici politického tajemníka ministerstva zahraničních věcí, protože tato pozice již není nezbytně nutná. A s panem poslancem Pochem bych chtěl spolupracovat externě jakožto s poradcem či konzultantem pro některé otázky evropské politiky,“ řekl Petříček Radiožurnálu.

Média také připomínala, že Zemanovi mohl vadit fakt, že Poche před prezidentskými volbami podpořil jeho protikandidáta Jiřího Drahoše.

Poche se v nedávných komunálních volbách pokoušel dostat do zastupitelstva na Praze 3. Stejně jako zbytek sociální demokracie neuspěl. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video