Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 3. 12. 2014 18:00

Počasí způsobuje problémy v dopravě

On-line reportáž píše Václav Ferebauer a Čeněk Třeček s přispěním redaktorů a fotografů iDNES.cz, MF DNES a agentury ČTK.

22:46
Situace na železnici bude i ve středu komplikovaná. Největší omezení zůstanou na Prostějovsku, Přerovsku a střední Moravě. "Omezen bude i koridor Morava - Praha, kde je v plánu asi dvacítka souprav s dieselovými lokomotivami," řekl iDNES.cz před jedenáctou mluvčí Českých drah Radek Joklík. Situace v okolí Prahy by podle něj měla být už zítra optimističtější.
22:24
Jihomoravský kraj
Větší problémy byly ještě před 22. hodinou při výjezdu z brněnského uzlu, tedy Brno - Olomouc, Brno - Břeclav, Brno - Ostrava. „Podle aktuálních informací nad Brnem drobně prší, situace se proto výrazně nelepší, ale ani nezhoršuje,“ podotkl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.
22:14
Hlavní tratě se nám postupně daří resuscitovat,“ řekl iDNES.cz Jakub Ptačinský, mluvčí Správy železniční dopravní cesty. Týká se to úseků Kolín - Brno, Děčín - Praha, Praha - České Budějovice. Již jen částečné omezení trvá na Plzeň.
21:50
Jihomoravský kraj
Stanice Břeclav je po zastavení napájení už zase pod proudem. Napětí dodává česká strana. Informovala o tom Správa železniční cesty. Proud ale chybí na trati z Břeclavi směrem k rakouským hranicím.
21:21

Hasiči Pardubického kraje zasahovali v úterý celkem u 92 událostí v souvislosti s ledovkou. Během dne odstraňovali hasiči desítky spadlých stromů a polámaných větví, které zkomplikovaly dopravu na silnicích v kraji.

  • Hasiči Pardubického kraje v úterý 2. prosince od 0.00 do 21 hodin kvůli ledovce...

    Hasiči Pardubického kraje v úterý 2. prosince od 0.00 do 21 hodin kvůli ledovce zasahovali celkem u 92 událostí. / Autor: HZS Pardubického kraje

21:00
Jihomoravský kraj
Společnost E.ON vyřešila většinu poruch na vedení vysokého napětí v Jihomoravském kraji, které způsobila místy až čtyřkilová vrstva ledu na metru vodiče, řekla mluvčí společnosti Božena Herodesová. Stále bez proudu jsou obce Javůrek, Nebovidy nebo Domašov na Brněnsku. Další hlášení výpadků proudu v Jihomoravském kraji nejsou. "Problémy se naopak objevují na Vysočině," poznamenala mluvčí.
20:31
Zlínský kraj
Ve Zlínském kraji pomalu ustupuje ledovka. Situace se zklidnila a silničáři zprůjezdnili problematické silnice. Všechny silnice jsou sjízdné i na Vsetínsku.
20:11
ČHMÚ rozšířil výstrahu před ledovkou až do středečních 18:00 hodin. Ledovka se bude při mrznoucím dešti tvořit na většině území České republiky. Ve středu by měl místy slabě padat sníh, který má od východu přecházet v déšť. Ledovka se má zpočátku tvořit místy, pak už jen ojediněle. Teploty se budou držet kolem bodu mrazu.
19:41
Praha
V Praze už jezdí pět tramvajových linek. Poslední zprovozněnou je linka č. 20 mezi zastávkami Vozovna Vokovice a Smíchovské nádraží. Kromě té, jezdí linky č. 3, 9, 12 a 18.
19:34

Ledovka v Česku očima čtenářů.

  • Počasí očima čtenářů 4

    Počasí očima čtenářů 4 / Autor: Kateřina Vystavělová

19:09
Hasiči na Olomoucku hlásí uklidnění situace. "Mezi 14. a 19. hodinou vyjížděli hasiči k deseti událostem, v osmi případech se jednalo o technické zásahy, ve dvou o dopravní nehody," řekla mluvčí olomouckých hasičů Vladimíra Hacsiková.
19:03
Kromě Slovenska má potíže i Rakousko, které vypnulo napájení mezi Břeclaví a Grazem. „Stanice Břeclav je proto nyní bez napětí,“ uvedl před 19. hodinou Jakub Ptačinský, mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).
19:02
Situace se podle Správy železniční dopravní cesty zlepšila v Plzeňském a Ústeckém kraji i na Ostravsku. "Probíhají tam ještě konrolní jízdy, posyp nástupišť a čištění výhybek od ledu, ale to už jsou jen provozní drobnosti," řekl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. Pracovníci z těchto částí se proto přesouvají do oblastí, kde stále trvá kalamitní stav. Nejhorší situace je v Praze, Olomouci a okolí měst, kde opět sněží a prší.
18:53
Olomoucký kraj
V noci na dnešek strávili někteří lidé rekordních 17 hodin v expresu, který v pondělí odpoledne vyjel z Ostravy a poté zůstal uvězněný na Přerovsku. Náhradní dopravy se ti, pro které nepřijeli blízcí, dočkali až v úterý dopoledne.
18:41
Praha
V Praze byl obnoven provoz čtyř linek tramvají. Jedná se o linku č. 3, 9, 12 a 18. Všechny čtyři linky pojedou celou noc podle denních jízdních řádů, aby trolej znovu nenamrzla.
18:38
Olomoucký kraj
Na Přerovsku a Prostějovsku je kalamitní stav prodloužen do středečního rána. Problémy zůstávají na železnici i s MHD.
18:33
  • Mapa postižených tratí pro odškodnění

    Mapa postižených tratí pro odškodnění / Autor: ČD

18:27
České dráhy vydaly podrobný manuál s informacemi, kdo má nárok na odškodné a v jaké výši. Mapa ukazuje, kterých tratí se kompenzace jízdného týká. Podrobnosti najdete na webových stránkách ČD.
18:24
Jihomoravský kraj
V Brně jezdí stále jen 2 z 13 trolejbusových linek. Mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová potvrdila ČTK, že v okrajových částech Brna problémy přetrvávají a není tak vůbec jasné, jestli trolejbusy a tramvaje vyjedou alespoň ve středu.
18:01
Praha
Provoz tramvají v Praze byl obnoven na druhé lince. Číslo 18 pojede po celé trase. Další má být linka číslo 3.