(ilustrační foto) | foto: Petr Ježek, MF DNES

Rána zůstanou chladná s přízemními mrazíky, v neděli ale bude až 22 stupňů

  • 3
Do střední Evropy pokračuje příliv studeného vzduchu ze severozápadu. Noci a rána tak zůstávají chladná s přízemními mrazíky a teplotami jen mírně nad nulou. Denní teploty se ale postupně budou zvyšovat, v neděli může být až dvaadvacet stupňů.

„Po přední straně tlakové výše, která se ve čtvrtek začne přesunovat z Britských ostrovů do střední Evropy, k nám pokračuje příliv studeného vzduchu od severozápadu. Ochlazování tedy pokračuje. Čtvrteční teploty vystoupí za polojasné až oblačné oblohy pouze na 12 až 16 stupňů. Na severovýchodě se očekávají i místy přeháňky,“ sdělil iDNES.cz Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Od pátku až do konce týdne bude počasí u nás ovlivňovat zmíněná tlaková výše, která bude postupovat ze střední Evropy k jihovýchodu. Proto se očekává převážně málo oblačnosti a odpolední teploty se budou den ze dne zvyšovat; v neděli by se už měly pohybovat kolem dvaceti stupňů Celsia.

V první polovině příštího týdne budou do střední Evropy postupovat frontální systémy z Atlantiku. Přibude tedy oblačnosti a zejména v pondělí bude i pršet. Odpolední teploty zůstanou převážně kolem 20 stupňů Celsia, noci se výrazněji oteplí; většinou se minimální teploty budou pohybovat kolem deseti stupňů.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, ráno a večer místy až jasno. Zejména odpoledne se na severovýchodě místy objeví přeháňky, nad 1 200 m i smíšené. Teploty přes den vystoupí na 12 až 16 °C, v 1 000 m na horách bude kolem 7 stupňů. Slabý, během dne mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

V noci na pátek bude polojasno až skoro jasno, na severovýchodě přechodně až oblačno a zpočátku ojediněle přeháňky. Nejnižší teploty 5 až 1 °C, místy přízemní mrazíky. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s nebo klidno.

Česku hrozí první mrazíky. Připravte se a zachraňte úrodu ze zahrádky

Pátek přinese polojasnou až skoro jasnou oblohu, na severu a severovýchodě může být přechodně oblačnosti více. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 13 až 17 °C. Slabý proměnlivý, přes den mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

V sobotu bude jasno, na severu a severovýchodě přechodně až polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, místy přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C. Zpočátku slabý proměnlivý, postupně mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

V neděli bude jasno nebo skoro jasno, ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, při slabším větru až 2 stupně a místy přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

V průběhu týdne se citelně ochladí, na horách spadnou první vločky

V pondělí bude polojasno, od západu postupně oblačno až zataženo a na většině území občasný déšť nebo přeháňky. K večeru od západu slábnutí srážek a protrhávání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C, na východě kolem 21 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s se bude měnit na západní 3 až 7 m/s.

Od úterý do čtvrtka bude polojasno až oblačno, přechodně až zataženo a místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 23 °C.

Podívejte se na aktuální počasí v Praze:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video