ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Přijde silný vítr a bouřky s krupobitím, vodní toky se prozatím uklidnily

  • 26
Většinu Česka zasáhnou v neděli odpoledne bouřky s krupobitím a silným větrem. Na jihu a východě Čech se pak mohou v noci na pondělí rozvodnit řeky, varují meteorologové. Odvolali však sobotní varování před záplavami v severovýchodní části Česka.

„V neděli odpoledne a večer se mohou zejména v centrální části České republiky vyskytnout i velmi silné bouřky, doprovázené krátkodobými úhrny kolem 50 mm, nárazy větru kolem 25 metrů za sekundu a kroupami,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V noci na pondělí mají pak bouřky slábnout. V návaznosti na ně však meteorologové očekávají výrazné vzestupy hladiny řek. Na některých úsecích by měly nejvyšší hladiny řek dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity, meteorologové však nevylučují ani stupně vyšší.

Výstraha platí od nedělního poledne do půlnoci. Velmi silné by bouřky mohly být především v částech Středočeského a Olomouckého kraje, v Jihočeském, Královéhradeckém, Pardubickém kraji a na Vysočině.

Před povodněmi varovali meteorologové v sobotu dopoledne. Na třetím stupni byla podle Českého hydrometeorologického ústavu řeka Haná na Prostějovsku. Několik dalších řek v Olomouckém a Moravskoslezském kraji bylo na prvním a druhém povodňovém stupni.

Výstraha před stoupajícími hladinami toků po předešlých bouřkách platila pro celý Moravskoslezský kraj, většinu Olomouckého kraje a také východní části Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Největší riziko výrazného vzestupu hladin řek mělo podle ČHMÚ být v Olomouckém kraji, západní polovině Moravskoslezského kraje a nejvýchodnějších regionech Pardubického kraje. Tam varovali před tím, že zvláště menší toky mohou ojediněle dosáhnout nejvyššího povodňového stupně a vylévat se z břehů.

Meteorologové doporučili lidem v ohrožených regionech, aby se vyvarovali koupání nebo jízd loděmi po vodních tocích a aby nechodili a nevjížděli do zaplavených míst.

Silné bouřky s vydatnými dešti zasáhly východní polovinu Česka v pátek večer a v noci na dnešek. Hasiči na řadě míst na Moravě a ve Slezsku museli odčerpávat vodu ze zatopených domů nebo odklízet padlé stromy. Například v Jeseníku nad Odrou zatopil přívalový déšť prostory v centru obce, část domova důchodců či kulturní dům.

Blesková povodeň zatopila myší díru v Přívoze:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video