ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Polámané stromy a zatopené sklepy. Česko zasáhly bouřky se silným deštěm

  • 95
Hasiči na jihu země vyjížděli k polámaným stromům a zatopeným sklepům kvůli silným bouřkám a přívalovým dešťům. Bouřkové pásmo se přesouvá dále k východu až jihovýchodu, a to podél jižní hranice na jih kraje Vysočina a do Jihomoravského kraje.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu spadlo v jižních Čechách na stanici Temelín během 20 minut kolem 30 mm srážek. 

Výstraha před velmi silnými bouřkami platila od sobotních 17:30 do 20:30 v Jihočeském kraji pro regiony České Budějovice, Dačice, Jindřichův Hradec, Soběslav, Třeboň a Týn nad Vltavou, na Vysočině pro oblast Moravských Budějovic a Telče a v Jihomoravském kraji pro Znojemsko.

Meteorologové varují především před rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů či sklepů. Možné je i podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Nebezpečí představují také kroupy a blesky.

Na jihu Čech měli hasiči přes 20 zásahů

Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů měli hasiči zatím nejvíce práce na Českobudějovicku. „Několikrát zasahovali v Týně nad Vltavou, také v Žimuticích či Trhových Svinech. V Žimuticích se na silnici nahrnula voda z pole,“ řekla mluvčí. Vodu hasiči odčerpávali také ve vltavotýnské Žižkově ulici a v Dolním Bukovsku.

Na Českobudějovicku také odklízeli čtyři popadané stromy, stejný počet i v okrese Jindřichův Hradec. V Českých Budějovicích vyjeli k poškozenému billboardu.

Na Vysočině hasiči vyjížděli čtrnáctkrát. Nejvíc práce mají v okresech Pelhřimov, Havlíčkův Brod a Jihlava, kde čistili kanalizace, odčerpávali vodu či odklízeli popadané stromy. Zasahovali i u dopravní nehody u Štoků na Havlíčkobrodsku, sdělil operační důstojník hasičů.

ČHMÚ zároveň varuje před silným větrem s nárazy 55 až 70 km/h. Tato výstraha platí nejen pro Vysočinu, Jihočeský, Jihomoravský kraj, ale i pro kraj Středočeský.

Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice či problémy v dopravě. Výstraha před silným větrem potrvá do sobotní půlnoci.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video