Výstraha před povodněmi a deštěm, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav....

Výstraha před povodněmi a deštěm, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav. (16. května 2021) | foto: ČHMÚ

Vydatně zaprší na Moravě a ve Slezsku i v pondělí, povodně hrozí v Beskydech

  • 13
Deštivé počasí a velké úhrny srážek posledních dní by měly podle meteorologů ustávat na většině území Česka. Silnější déšť by měl ale zasáhnout ještě Moravu a Slezsko během nedělního odpoledne a přetrvat až do pondělí. V Beskydech můžou hladiny menších toků dosáhnout až třetího stupně, varovali meteorologové ČHMÚ.

„V průběhu nedělního dopoledne očekáváme ještě pokračující srážky v severovýchodních Čechách, na Moravě a ve Slezsku, které budou postupně ubývat,“ říkají meteorologové. „V důsledku předpokládaných vydatnějších srážek a již vysokého nasycení území na východě území dojde v průběhu pondělí ke vzestupům hladin vodních toků k prvnímu stupni povodňové aktivity, přípřípadně druhému a nelze vyloučit, že zejména v Beskydech může být ojediněle na menších tocích překročen i třetí stupeň,“ doplnil v neděli odpoledne meteorolog Stanislav Racko.

Během uplynulých 24 hodin se úhrny srážek pohybovaly na většině území od 5 do 10 milimetrů. Déšť převládá nad Českem po většinu týdne, výrazné srážky byly od pátku. V sobotu odpoledne, večer a v noci na neděli pak pršelo z trvalejších srážek.

„V severovýchodních Čechách, na Českomoravské vrchovině a severní Moravě místy spadlo do nedělního rána až 20 milimetrů,“ dodává ČHMÚ.

Více na Počasí iDNES.cz

Jinde hladiny postupně klesají

Během sobotního dopoledne kulminovala nad prvním stupněm povodňové aktivity hladina dolní Berounky i dolní Sázavy. Na očekávanou hranici se dostala i Vltava v Praze.

Zvýšené hladiny řek k nedělnímu ránu, 1. SPA

  • Želivka (Hejlovka) - Nesměřice
  • Blanice - Louňovice pod Blaníkem
  • Kocába - Štěchovice
  • Berounka - Zbečno
  • Vltava - Praha-Chuchle

„Hladina dolní Vltavy kulminovala nad prvním stupněm v Praze-Chuchli při 556 m3/s. Na dolním Labi byl v noci ze soboty na neděli překročen první stupeň v Děčíně, v Ústí nad Labem kulminovala hladina těsně pod jeho úrovní. Po nočních srážkách mírně kolísají některé menší toky zejména na severovýchodě Čech a severu Moravy a Slezska,“ vyjmenovává ČHMÚ s tím, že žádný z menších toků se na úroveň povodňové aktivity nedostal.

V průběhu nedělního dne bude i nadále pokračovat pozvolný pokles hladin v povodí Lužnice, Sázavy i Berounky na všech neovlivněných rozvodněných tocích, postupně pod první stupeň povodňové aktivity. 

„Klesat bude také hladina dolní Vltavy a dolního Labe, kde bude rychlost poklesu ovlivněna manipulacemi na nádrži Vrané. Hladiny ostatních toků na území Česka budou vzhledem k místním srážkám mírně rozkolísané a jen ojediněle ještě může dojít k přechodnému překročení prvního stupně povodňové aktivity,“ informuje Český hydrometeorologický ústav. 

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue