Kroupy ničily auta i domy, zastavily vlaky. Jih Čech zasáhla lokální povodeň

  12:48aktualizováno  23:46
Silné bouřky zasáhly Česko. Týn nad Vltavou postihla blesková povodeň. Řeka Blanice na jihu Čech dosáhla druhého stupně, stejně tak Botič v Praze. Menší toky na jiných místech dosáhly stupně třetího. Krupobití ničilo auta na dálnici D1 i domy, například na Olomoucku. Popadané stromy zkomplikovaly železniční dopravu. Meteorologové varovali před silnými až extrémně silnými bouřkami až do čtvrtečního rána.

V jižních Čechách vystoupaly dva potoky, Křemžský a Zlatý, na 3. povodňový stupeň. Obec Ktiš na Prachaticku voda odřízla od okolí, před 23:00 se ale situace uklidnila.

Třetího stupně dosáhl večer také potok Botič v Jesenici u Prahy, v osadě Kocanda večer pytlovali dobrovolní hasiči. „Místní malý rybník je plný, stavidlo je zalité,“ řekla večer starostka obce Ilona Mikešová.

Po bouři a dešti je v jižních Čechách rozvodněná řeka Blanice. V Bavorově na Strakonicku byla pozdě večer na druhém stupni povodňové aktivity.

Jihočeští hasiči měli od 17:30 do 21:00 téměř 120 výjezdů po kraji, odklízeli popadané stromy a odčerpávali vodu ze sklepů. V obci Brloh se preventivně pytlovalo, v Kolodějích nad Lužnicí stoupala voda z rozvodněného potoka, ve Vitějovicích se voda valila z rybníka.

Řeky odvodňující Šumavu a Novohradské hory mohou dosáhnout i na třetí povodňový stupeň, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Vytrvalé deště společně s nasycenou půdou se podepsaly na bleskové povodni, která zatopila několik domů v Týně nad Vltavou. Nejhůře dopadla místní čtvrť Peklo, kam se valila voda ze dvou stran. Částečně zaplavený byl také hlavní průtah městem II/105.

Dramaticky rostla také hladina řeky ve městě, za dvě hodiny se zvedla přibližně o metr.

Hasiči zasahovali v Moravském Berouně. Masivní krupobití tam poškodilo několik střech. Hasičská záchranná služba vybavená výškovou technikou na místě pomáhala majitelům domů střechy provizorně opravit.

Nejdřív jen tak pršelo a byl chvíli klid. A pak smršť jako p...e

V terénu zasahovalo deset jednotek a speciální technika. O události informovali olomoučtí hasiči na svém Twitteru.

Vlakovou dopravu na Havlíčkobrodsku a Žďársku zkomplikovaly spadlé stromy v kolejišti. Spadlé stromy museli kvůli bouřce odstraňovat hasiči i ze silnic, k zatopeným sklepům domů vyjížděli do Moravských Budějovic nebo obce Hostětice na Jihlavsku. V Hubenově na Jihlavsku za dvě hodiny napršelo přes 40 litrů na čtvereční metr.

Redaktor MF DNES Michal Remeš reportoval o situaci z dálnice D1. „Příval krup rozbíjel čelní skla a poškodil plechy aut,“ popisoval situaci na Vysočině.

Středočeští hasiči odpoledne a v podvečer vyjížděli na několik míst kvůli čerpání vody po vydatných srážkách. Do téměř 21 hodin zasahovali ve Strančicích, Světicích a Ondřejově na Praze-východ, a také v Radošovicích na Benešovsku.

První bouřky už odpoledne

První bouřky před 14. hodinou už zaznamenali na Pardubicku. ČHMÚ varoval i před bouřkou na Orlickoústecku. „Vyskytuje se tu velmi silná bouřka s kroupami až 3 cm, krátkodobým přívalovým deštěm a nárazy větru kolem 70 km/h,“ psali meteorologové ve výstraze.

Meteorologové varovali, že nárazově může dopadnout až 90 milimetrů srážek, v extrému i více. V menší míře pak mohou lidé očekávat kroupy a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky.

Lidé by se měli připravit na možné výpadky v energetice, problémy v dopravě či škody na majetku. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami.

ČHMÚ doporučil zabezpečit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty. Varuje před vstupováním a vjížděním do proudící vody a zatopených míst.

Nejnebezpečnější bouřky s červeným (extrémním) stupněm nebezpečí jsou pravděpodobné ještě v noci na čtvrtek.

Přívalový déšť

Přívalový déšť může způsobit rychlé rozvodnění malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem.

„Velmi silné bouřky s vysokým (oranžovým) stupněm nebezpečí jsou možné ve výše popsané oblasti během odpoledne, na ostatním území s výjimkou západu Čech, Slezska a části Moravy i během noci na čtvrtek,“ uvedl ČHMÚ. Lze v nich očekávat srážkové úhrny až kolem 60 milimetrů, zejména na Moravě i kroupy nad 2 cm a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině.

Pro západ území, Slezsko a část Moravy platí varování před silnými bouřkami s nízkým (žlutým) stupněm nebezpečí, vyskytnout se zde mohou přívalové srážky kolem 30 milimetrů, zejména na Moravě a ve Slezsku i kroupy a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině.

Povodně hrozí hlavně na Šumavě

„Vydatné srážky, které čekáme ve středu odpoledne a v noci ze středy na čtvrtek, se projeví výrazným a často velmi rychlým vzestupem hladin řek a překročením stupňů povodňové aktivity,“ varovali odpoledne meteorologové.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Při povodních hydrometeorologové varují před koupáním, plaváním, jízdou lodí a podobnými aktivitami v korytě toku a bezprostředním okolí a jízdy autem přes povodňovou vodu. „Vyhýbejte se kontaktu s povodňovou vodou a jejími usazeninami – mohou být kontaminovány,“ upozornili také. „V podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů, omezte pohyb,“ dodali.

Na Moravě je naopak riziko požárů

Riziko vzniku a šíření požárů přetrvává na Moravě, výstraha je nadále
v platnosti do odvolání.

Vývoj situace sledujte na portálu ČHMÚ.

Na třech meteorologických stanicích na jižní Moravě, které měří více než 20 let, byly ve středu překonány teplotní rekordy. Nejvyšší číslo zaznamenali v Lednici, kde bylo 34,8 stupně Celsia, zatímco předchozí rekord z roku 1994 činil rovných 33 stupňů, řekl Ondřej Brambus z jihomoravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Další rekord padl ve Strážnici, kde bylo 34,5 stupně a předchozí rekord z roku 1994 měl hodnotu 33,2 stupně. V Nemochovicích naměřili 31,3 stupně, v roce 2016 to bylo 29,3 stupně. Přes 30 stupňů bylo i na dalších místech kraje, rekordy však nepadly.

Horko má být na jižní Moravě ještě ve čtvrtek a v pátek. Má být až 35 stupňů, ochladit se má na teploty okolo 25 stupňů až v sobotu.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...