Večerní bouřka a silný déšť v Praze (13. července 2021) | foto: MAFRA

Přes Česko opět šly bouřky. Nejvíc škod hlásí sever Moravy a střední Čechy

  • 49
Další bouřková vlna ve středu od jihu přechází území Čech i Moravy, spolu s ní silné přívalové deště, kroupy a nárazy větru. Hasiči už museli řešit dvakrát více incidentů, než v úterý touto dobou. Ve Valašském Meziříčí vítr strhl střechu ubytovny. V Praze a okolí v noci hrozí rozvodnění toků až na 3. povodňový stupeň, už ho dosáhla řeka Brzina na Příbramsku.

„Oproti včerejšímu večeru jsme dnes, za stejné časové období od 17 do 20 hodin vyjeli už ke dvojnásobku události. Silné bouřky nás zaměstnávají nejvíce v Moravskoslezském kraji. Následuje kraj Jihočeský, Středočeský, Zlínský a Vysočina,“ informoval Hasičský záchranný sbor na Twitteru.

Oddělený pás bouřek ve středu nejprve přešel Moravskoslezský kraj. Hasiči tam zasahují u polámaných stromů, čerpají také vodu ze sklepů. Nahlášeno mají asi 140 událostí. „Převažují stromy, těch je zatím 107 událostí,“ řekl mluvčí hasičů Lukáš Popp. Středočeští hasiči hovoří o 142 zásazích.

Škody páchal také vítr ve Zlínském kraji, hasiči tam mají asi dvacítku výjezdů. „Nejhůře dopadla střecha ubytovny ve Valašském Meziříčí, kterou silný vítr strhl. Na místo vyjeli hasiči s výškovou technikou. Padající střecha poškodila i štít domu, který hasiči částečně strhli,“ popsala mluvčí Lucie Javoříková.

Hasiči v jižních Čechách měli asi 80 zásahů. Nejčastěji odklízeli popadané stromy, desetkrát odčerpávali vodu. Nejvíc výjezdů měli v okresech Písek, Tábor a Jindřichův Hradec, řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů, podle níž už se situace uklidňuje.

Osmdesátkrát už vyjížděli hasiči v Libereckém kraji, nejvíce na Semilsko či Jablonecko. A v Královéhradeckém kraji už počet zásahů přesáhl stovku.

Hasiči z Vysočiny zasahovali kvůli počasí za večer asi na 25 místech, hlavně kvůli odstraňování popadaných stromů nebo čerpání vody. Přes Vysočinu přecházejí bouřky. Nejvíc práce měli hasiči zatím na Pelhřimovsku.

V aktualizované výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před bouřkami s úhrny srážek 30 milimetrů nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu už jen v Olomouckém, Zlínském, Moravskoslezském kraji a částech Jihomoravského.

Více na Počasí iDNES.cz

Vzhledem ke spadlým srážkám z bouřkové činnosti ovšem ČHMÚ očekává v Praze a přilehlých Černošicích výrazný vzestup hladin vodních toků a vyhlásil tam do čtvrtečních 01:30 stav povodňového ohrožení.

„Očekáváme v profilu Jesenice - Kocanda na potoku Botič v nejbližším období dosažení 3. stupně povodňové aktivity. Nelze vyloučit jeho dosažení i na ostatních profilech níže po toku na území ORP Černošice a Prahy,“ uvedli meteorologové.

Voda už vystoupala na povodňový stupeň ohrožení na Lužické Nise v Proseči a na Brzině na Příbramsku.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

V Plzeňském kraji (Blovice, Nepomuk, Rokycany) pak hrozí, že se voda v řekách může vylévat z břehů do okolní krajiny i na komunikace. Podle ČHMÚ může dojít ke zvýšenému odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě.

V Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji lze očekávat silný odtok vody v reakci na případné bouřkové lijáky, povodí na hřebenech Krušných hor je totiž silně nasycené. Intenzivně může reagovat zejména Bystřice (povodí Ohře), Chomutovka a Lužická Nisa.

Kvůli bouřkám měli hasiči přes 800 výjezdů, voda zaplavila D1 u Prahy

Do povodňové bdělosti se kromě toků ve Středočeském a Plzeňském kraji a Praze mohou dostat také vody v Ústeckém, Libereckém a Karlovarském kraji a Kraji Vysočina.

Hasiči měli kvůli bouřkám stovky výjezdů zejména kvůli popadaným stromům: 

13. července 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video