ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Z Vysočiny na východ postupují silné bouřky, hrozí kroupy i rozvodnění toků

  • 1
Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před velmi silnými bouřkami a přívalovými srážkami v noci na středu. Pro kraj Vysočina platí druhý nejvyšší stupeň nebezpečí.

Bouřka doprovázená přívalovým deštěm kolem 30 mm, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami většími než 3 cm postupuje z Vysočiny na východ Česka. Aktuálně platí vysoký stupeň nebezpečí pro oblast Jihlavy, Velkého Meziříčí a Žďáru nad Sázavou.

Meteorologové varují před rozvodněním malých toků. Hrozí také zatopení sklepů či podchodů. Nárazy větru mohou lámat větve. Lidé by se neměli pohybovat v zalesněných oblastech.

Více na Počasí iDNES.cz

„Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ uvádí ČHMÚ. 

Doporučují tedy zabezpečit okna a volně položené předměty. Apel je kladen také na řidiče, kteří musejí přizpůsobit jízdu vozovce. 

V kraji Vysočina hrozí vysoký stupeň nebezpečí. (3. srpna 2021)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue