Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

U Kvildy v noci naměřili -28,2 stupně, silné mrazy vydrží do příštího týdne

  7:35aktualizováno  11:45
Česko v noci zasáhl silný mráz. Například na šumavské Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku naměřili meteorologové minus 28,2 stupně Celsia. V Libereckém kraji silně mrzne, na některých místech ráno klesly teploty k minus 19 stupňům, na Jizerce v Jizerských horách dokonce pod 26. Silničáři radí zvýšenou opatrnost.

Ilustrační foto | foto: AP

Naměřenou teplotu na Jezerní slati meteorologové dopoledne upřesnili, původní informace zněla - 27,9 stupně.

Podle Jaroslava Rosy z Českého hydrometeorologického ústavu byly v noci na čtvrtek naměřeny rekordní minimální teploty na 17 měřících stanicích (ze 144) s třicetiletou řadou. Mrznout má minimálně do poloviny příštího týdne, uvedli meteorologové ve výstraze.

Většina jihočeských vozovek je stále sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku jihočeské správy a údržby silnic. Dopravu na Strakonicku, Jindřichohradecku a Táborsku mohou komplikovat mlhy, které se místy vyskytují. Na vozovkách nižších tříd na Jindřichohradecku zase leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

V Jablonci napadlo od soboty do pondělí bezmála 60 centimetrů sněhu. I v noci na čtvrtek pokračovalo jeho odklízení, z města odvezly nákladní vozy další tuny sněhu. Práce ale výrazně zkomplikoval silný mráz. Ve městě jsou vypnuté parkovací automaty, v návaznosti na úklid parkovišť se budou ale opět zapínat. Kalamitní stav v Jablonci zřejmě potrvá až do pátku.

Aktuální výstraha před mrazy

Meteorologové vydali ve čtvrtek výstrahu před silnými mrazy s nízkým stupněm nebezpečí pro celou ČR. Platí od čtvrtečních 19:00 do soboty 10:00. „Od Britských ostrovů až po Rumunsko zasahuje mohutná tlaková výše a ovlivňuje počasí i u nás. Večer a v noci na pátek (20.1.) a na sobotu (21.1.) budou v místech se zmenšenou oblačností teploty klesat na -12 až -17 °C, ojediněle až k hodnotám kolem -20 °C,“ uvedli. Silné mrazy předpokládají minimálně do poloviny příštího týdne.

Teploty v Královéhradeckém kraji v noci klesly až k minus 25 stupňům Celsia. Nejchladněji bylo v Orlickém Záhoří na Rychnovsku. Na řadě silnic nižších tříd v kraji dnes ráno ležela vrstva ujetého sněhu. Na otevřených úsecích cest na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku by vítr mohl tvořit sněhové jazyky a návěje.

Do neděle bude jasno nebo polojasno

Teploty vydrží pod bodem mrazu i nadále a zejména v Čechách se budou vyskytovat mrznoucí mlhy. Do neděle bude jasno nebo polojasno, od pondělí se slunce schová za mraky. Sněžení nebo mrznoucí srážky meteorologové očekávají jen ojediněle.

„Silné mrazy a ranní teploty klesající pod -10 °C, výjimečně i pod -18 °C nás budou provázet až do konce tohoto týdne. Záležet však bude na tom, zda se v daném místě vytvoří mlha nebo nízká inverzní oblačnost, nebo ne. Ranní teploty tak budou zároveň i nadále místně značně rozdílné,“ uvádí meteorolog Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Nízkých mraků výrazněji přibude v neděli a převládat pak budou ranní minima, která vydrží nad -10 °C. Pod -10 °C budou klesat jen výjimečně. Mrznout bude nadále i přes den. V příštím týdnu by mělo dojít ke zmírnění mrazů a v místech, kde zasvítí slunce, se teploty mohou dostat i nad nulu. Převládat však bude velká oblačnost, jen ojediněle se vyskytne sněžení nebo mrznoucí srážky,“ dodává Borovička.

Mráz sužuje Česko už několik týdnů:

11. ledna 2017

Ve čtvrtek bude jasno nebo skoro jasno. Na některých místech ale vydrží zataženo nízkou oblačností nebo se vyskytnou mrznoucí mlhy, zejména v Čechách, na severovýchodě Moravy a ve Slezsku. Ojediněle se očekává slabé sněžení. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi -6 až -2 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti klesnou k -8 °C, v 1 000 m na horách bude kolem -6 °C.

V noci na pátek bude také většinou jasno nebo skoro jasno. Místy bude ale opět zataženo nízkou oblačností nebo se objeví mrznoucí mlhy, zejména v Čechách. Ojediněle bude slabě sněžit. Nejnižší teploty klesnou na -9 až -14 °C, při déletrvajícím vyjasnění bude ojediněle kolem -17 °C.

V pátek meteorologové očekávají jasno nebo skoro jasno. Místy bude zataženo nízkou oblačností nebo se vyskytnou mrznoucí mlhy, tentokrát zejména na severu a severovýchodě území. Ojediněle se objeví slabé sněžení. Nejvyšší teploty se budou pohybovat v rozmezí -6 až -2 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti bude kolem -8 °C.

V sobotu bude jasno až polojasno, místy zataženo nízkou oblačností nebo se vyskytnou mrznoucí mlhy a slabé sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou na -9 až -14 °C, při zmenšené oblačnosti až k -16 °C. Přes den vyšplhají k -6 až -1 °C, při nízké oblačnosti bude kolem -7 °C.

V neděli odborníci očekávají zataženo nízkou oblačností, místy mrznoucí mlhy, ojediněle slabé sněžení. Už jen místy, zejména na horách, bude jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi -7 a -11 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -15 °C. Nejvyšší denní teploty budou -5 až 0 °C, při nízké oblačnosti kolem -7 °C.

V pondělí bude zataženo nízkou oblačností, místy mrznoucí mlhy, ojediněle slabé sněžení. Na horách bude místy, jinde jen ojediněle jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty klesnou na -7 až -12 °C, při zmenšené oblačnosti bude kolem -16 °C. Přes den se budou pohybovat mezi -7 a -3 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -1 °C.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka předpokládá, že bude zataženo až oblačno. Zpočátku ojediněle, postupně místy se vyskytnou mrznoucí mlhy. Ojediněle meteorologové očekávají sněžení nebo mrznoucí srážky. Jen přechodně bude místy polojasno. Nejnižší noční teploty klesnou na -3 až -7 °C, při zmenšené oblačnosti bude ojediněle kolem -13 °C. Přes den se teploty budou pohybovat v rozmezí -4 až 0 °C, při zmenšené oblačnosti teploměr ukáže +2 °C.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Obětem sexuálního násilí je třeba věřit, řekla u soudu s Cimickým Vrbová

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:04

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...