Měření sněhové vrstvy v Mapě republiky v Krkonoších (26. 4. 2021)

Měření sněhové vrstvy v Mapě republiky v Krkonoších (26. 4. 2021) | foto: Správa KRNAP, Kamila Antošová

Na horách poprvé zasněží, v dalších týdnech bude kolem 10 stupňů, uvádí výhled

  • 2
Česko čeká první letošní sníh, v následujících dnech by měl podle meteorologů pokrýt horské oblasti. Další tři týdny budou teplotně i srážkově průměrné. Vyplývá to z týdenní předpovědi a měsíčního výhledu počasí, které v pondělí zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Česko opouští slunečné počasí, druhý říjnový týden bude chladnější, než bývá obvyklé, další tři budou teploty průměrné. V úterý se objeví sněhové a smíšené srážky, a to nejdřív v polohách nad 1000 metrů nad mořem, následně také v místech nad 800 metrů. V horských a podhorských oblastech se sníh může objevit i v dalších dnech tohoto týdne.

Nejvyšší teploty se budou pohybovat kolem deseti stupňů, v pátek se mohou vyšplhat k patnácti. V noci teploměry mohou klesnout až na nulu, v některých oblastech může mrznout.

Dlouhodobá průměrná teplota v období od 11. října do 7. listopadu je v tuzemsku 7,8 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v tomto období v roce 1997, kdy průměr klesl na 4,2 stupně. O tři roky později se naopak vyšplhal na 10,4, což je doposud nejvíce. 

Česko se loučí se sluncem. Po suchém září přijde déšť, na horách sníh

Následující měsíc z teplotního a srážkového hlediska meteorologové předvídají jako průměrný.

Druhý říjnový víkend (11.-17. října) bude podprůměrný, teploty následujících dvou týdnů (18.-31. října) průměrné, odhadují. Čtvrtý týden předpovědi (1.-7.listopadu) hodnotí jako průměrný až podprůměrný.

Týdenní průměry nejvyšších denních teplot se v prvních třech týdnech předpovědi (11.-31. října) budou pohybovat kolem 12 stupňů Celsia, ve čtvrtém týdnu předpovědi (1.-7.listopadu.) kolem 8, očekávají meteorologové.

Více na Počasí iDNES.cz

Týdenní průměry nejnižších nočních teplot ve všech čtyřech týdnech předpovědi se podle předpokladu budou držet kolem 3 stupňů Celsia. Srážkově by se jednotlivé týdny předpovědi měly pohybovat v mezích dlouhodobých průměrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video