Lidé se ve vedrech chladí, jak mohou | foto: Michal Šula, MAFRA

O víkendu bude vedro jak na Jadranu. Vyprahlé republice dál hrozí požáry

  • 82
Na většině území Čech přesáhnou teploty v sobotu odpoledne tropických 30 stupňů Celsia, přičemž stoupnout mohou až k 34 stupňům. Vzhledem k trvajícímu suchu a vedru tam dál do odvolání platí nebezpečí vzniku požárů, informoval v pátek Český hydrometeorologický ústav.

Upozornění před sobotními vysokými teplotami, které pro lidský organismus představují zátěž, platí pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj. Lidé by neměli podle meteorologů podcenit riziko přehřátí a dehydratace. Měli by proto dodržovat pitný režim a v poledních a odpoledních hodinách omezit tělesnou zátěž.

Více na Počasí iDNES.cz

Pro uvedené regiony a pro Liberecký a Karlovarský kraj zároveň zůstává od minulého týdne v platnosti upozornění na vznik možných požárů. Například pražský magistrát v reakci na to od úterý zakázal v hlavním městě rozdělávání ohňů na rizikových místech.

V neděli by měla začít od západu přicházet studená fronta s oblačností, přinést by mohla také srážky. Začátkem následujícího týdne teploty klesnou na 24 stupňů, jen aby pár dní na to, nejspíš příští čtvrtek, mohly opět vyšplhat ke třicítkám.

Od pondělí se na teploměrech objeví nanejvýš 26°C, na většině území můžeme čekat déšť a přeháňky. Noční teploty klesnou k 12 stupňům. Výraznější oteplení můžeme čekat opět ve čtvrtek.

Meteorologické sucho

Meteorologické sucho, 30. týden 2020. Více informací na idnes.cz/sucho.

Aktuální počasí nad Prahou můžete sledovat v přímém přenosu iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video