Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Teploty v příštích týdnech nepřekročí 14 stupňů, noční mohou jít i pod nulu

  • 0
Teploty v příštích čtyřech týdnech se budou většinou držet kolem 10 stupňů a nepřekročí 14 stupňů. Noční už mohou spadnout pod nulu a nejchladněji bude od půlky listopadu. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu.

Celé období od 23. října do 19. listopadu 2017 bude podle  meteorologů teplotně i srážkově průměrné.

„První týden se budou maximální denní teploty vzduchu pohybovat většinou od 9 do 14 °C a minimální noční teploty budou 8 až 3 °C, ojediněle kolem plus 1 °C,“ uvedli meteorologové ve svém dlouhodobém výhledu.  

Nejchladněji bude od 13. do 19. listopadu. „Poslední týden období by měl být průměrný až slabě podprůměrný s průměrnou týdenní maximální teplotou vzduchu v rámci Česka kolem 7 °C a průměrnou týdenní minimální teplotou kolem 1 °C, dodal Český hydrometeorologický ústav

Pršet bude více v prvních dvou týdnech sledovaného období, spadne kolem 12 milimetrů srážek. Ve druhých dvou týdnech naprší kolem 10 milimetrů. 

Průměrná teplota pro celé sledované období činí podle ústavu 5,2 stupně a průměrný objem srážek 43 milimetrů, tedy 43 litrů na metr čtvereční.

Nejchladnější byl rok 1965, kdy byla v daném období průměrná teplota 2 stupně, zatímco nejtepleji bylo v roce 2013 s teplotou 8,2 stupně. Nejsušší byl pak ve sledovaném období rok 1983, kdy spadly jen čtyři milimetry srážek, a v roce 1998 meteorologové naměřili rekordních 92 milimetrů.

Měsíční výhled počasí

ČHMÚ vydává měsíční výhledy bez přesných údajů o teplotách a množství očekávaných srážek, dlouhodobé předpovědi totiž nejsou spolehlivé a často nevycházely. Výhledy udávají jen očekávaný trend ve vývoji počasí a celkový charakter počasí, tedy pravděpodobnost srážek a teplot v porovnání s průměrem.
Podrobný měsíční výhled najdete na webu ČHMÚ, s orientací v grafech vám pomůže náš návod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video