Ilustrační foto | foto: Reuters

Týden přinese ochlazení, na horách může i sněžit

  • 1
Během pondělí by měl podle předpovědi meteorologů slábnout vítr, který o víkendu působil komplikace na mnoha místech Česka. Víkendové vysoké teploty postupně v následujících dnech vystřídá ochlazování. Začnou se objevovat i srážky, které budou od vyšších poloh sněhové.

V neděli bylo na mnoha místech rekordně teplo, nejvyšší teplota byla naměřena v Jeseníku a to 16 °C. Také pondělní teploty budou nadprůměrné, ale přeci jenom nižší. Postupně také bude slábnout vítr, který ještě včera na některých místech způsobil komplikace. 

„V průběhu týdne se postupně bude ochlazovat a srážky, které se očekávají, budou postupně od vyšších poloh sněhové,“ uvedl Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V pondělí bude zataženo až oblačno. Ojediněle, zpočátku v severovýchodní polovině území čekáme místy slabý déšť, v Krušných horách nad 1000 m srážky smíšené nebo sněhové. Během dne v jihozápadní polovině Čech bude ubývat oblačnosti na polojasno až skoro jasno, večer se budou ojediněle tvořit mlhy. Nejvyšší denní teploty budou mezi 6 až 10 °C, na západě a jihozápadě kolem 4 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C. 

Zpočátku čerstvý jihovýchodní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách na severu až 30 m/s (až 110 km/h), bude během dne dále slábnout.

V úterý očekáváme oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. V noci a ráno se ojediněle objeví mlhy. Ojediněle, v Čechách večer místy, přijde občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty budou 6 až 2 °C, v jihozápadní polovině Čech a na severovýchodě kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 6 až 10 °C, na západě a na Českomoravské vrchovině kolem 4 °C. 

Více na Počasí iDNES.cz

Ve středu bude obloha zatažená až oblačná. Místy, později od jihozápadu na většině území přijde déšť nebo přeháňky. V polohách nad 1000 m, na jihozápadě nad 700 m a večer na západě a severozápadě nad 400 m, očekávají meteorologové srážky sněhové. 

Nejnižší noční teploty klesnou k 5 až 1 °C, při slabším větru ojediněle až -2 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 5 až 9 °C, v jihozápadní polovině kolem 3 °C.

Ve čtvrtek předpovídá ČHMÚ zataženo až oblačno, na většině území s občasným déšťem nebo přeháňkami. V polohách nad 700 m, v západní polovině Čech postupně místy nad 400 m, očekávají meteorologové srážky sněhové. Během dne budou od jihozápadu srážky ustávat. Nejnižší noční teploty budou mezi +3 až -1 °C, ojediněle se bude tvořit náledí. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 1 až 5 °C.

V pátek čekají meteorologové zataženo až oblačno. Ojediněle se vyskytne slabý déšť nebo přeháňky, nad 600 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty budou +2 až -2 °C, ojediněle se bude tvořit náledí. Nejvyšší denní teploty čekáme mezi 0 až 4 °C, na jihovýchodě až 6 °C. 

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí

ČHMÚ předpokládá zataženo až oblačno, přechodně i polojasno. Ojediněle se budou vyskytovat mlhy, a to i mrznoucí. Místy čekejme občasný déšť nebo přeháňky, většinou od vyšších poloh srážky sněhové. Nejnižší noční teploty budou mezi +2 až -3 °C, nejvyšší denní teploty 1 až 6 °C.

Praha na dlani:

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue