Jaro v Hradci Králové (14. března 2017)

Jaro v Hradci Králové (14. března 2017) | foto: Martin Veselý, MAFRA

První jarní den bude zatažený, občasný déšť a teplo vydrží do konce týdne

  • 10
Pondělí je prvním jarním dnem, rovnodennost nastane krátce před polednem. Následující týden nás čeká typické jarní počasí – místy se budou vyskytovat slabé přeháňky, denní teploty dosáhnou deseti až patnácti stupňů, výjimečně osmnácti. Škaredá bude především středa, kdy srážky doprovodí též ochlazení.

Jarní rovnodennost nastane v pondělí přesně v 11:28, kdy Slunce vstoupí do znamení Berana. Od tohoto okamžiku by měl den být delší než noc a prodlužovat se až do letního slunovratu, který letos připadá na 21. června. Další změna čeká Evropany v neděli 26. března, kdy se ve dvě ráno změní čas na letní. Znamená to, že bude potřeba hodiny posunout o šedesát minut dopředu.

Rekordně teplá noc

Noc na dnešní první jarní den byla rekordně teplá. Rekordy padly na 33 stanicích, které měří venkovní teplotu déle než 30 let. Nejvyšší minimální teplotu mezi všemi stanicemi zaznamenali meteorologové v pražském Klementinu, kde činila 10,5 stupně.

Rekordně teplou noc meteorologové zaznamenali vedle Prahy například v Plzni, Českém Krumlově, Karlových Varech a Ústí nad Labem. V Teplicích znamenala minimální teplota 8,4 stupně nejteplejší noc na 20. března za 119 let měření, doplnili meteorologové.

„V pondělí bude zpočátku pršet na severovýchodě, ale jinak bude déšť nebo mrholení ojedinělou záležitostí. Noc na úterý bude bez deště. Ten ale přijde v úterý odpoledne přes Čechy od severozápadu a během večera a noci na středu postoupí i na Moravu a do Slezska. Na horách nad tisíc metrů se objeví i sněžení. Během středy bude déšť od západu opět ustávat a v dalších dnech se bude vyskytovat pouze slabý déšť nebo přeháňky jen místy. Víkend pak bude jen s výjimečnými přeháňkami, naopak častěji bude polojasná obloha,“ popsal nadcházející týden meteorolog Tomáš Mejstřík.

Příchod jara provází teplé počasí, přes den se vzduch ohřeje na 10 až 15 stupňů. Pokazí to jen chladnější středa s teplotami mezi 6 a 10 stupni. Nejvyšší teploty budou na jihovýchodě v úterý a v pátek. Mohou se vyšplhat až k 18 stupňům. Noční teploty pak klesnou jen výjimečně pod nulu. „Noc na úterý bude poměrně teplá s teplotami 8 až 4 stupně, v dalších dnech budou noční teploty kolem 4 stupňů, v závěru týdne se mohou dostávat i k nule,“ doplnil meteorolog.

V pondělí bude zataženo až oblačno. V severovýchodní polovině území bude místy, jinde ojediněle pršet nebo mrholit. Během dne budou srážky ustávat a večer bude i částečně ubývat oblačnost. Nejvyšší teploty vystoupí na 10 až 14 stupňů, v tisíci metrech na horách bude kolem 6 stupňů.

V noci na úterý meteorologové očekávají oblačno až polojasno. Nejnižší teploty klesnou na 8 až 4 stupně, při zmenšené oblačnosti a slabším větru pak až ke 2 stupňům.

V úterý přes den lze očekávat oblačnou až zataženou oblohu, zpočátku se však místy mraky protrhají a bude tak polojasno. Od severozápadu přijdou nejdříve ojedinělé přeháňky, ale během odpoledne a večera se na většině území rozprší. V Čechách nad 800 metrů později večer budou srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty opět vystoupí až k 15 stupňům, na jihovýchodě dokonce až k 18 stupňům.

Středa přinese oblačno až zataženo, na většině území bude občasný déšť nebo přeháňky. V Čechách zpočátku nad 700 metrů, na Moravě a ve Slezsku nad tisíc metrů budou srážky dokonce smíšené nebo sněhové. Během dne dojde od západu k ubývání srážek. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 7 a 3 stupni, na západě klesnou až k 1 stupni. Přes den bude také chladněji a nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 6 až 10 stupni.

Ve čtvrtek meteorologové předpovídají zataženo až oblačno, místy slabý déšť. Během dne od západu budou srážky ustávat a částečně dojde také k ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty budou 6 až 2 stupně. Nejvyšší denní teploty se zase vrátí k 11 až 15 stupňů.

Páteční den přinese oblačno až zataženo, zpočátku ojediněle polojasno. Od severozápadu budou místy přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 7 až 3 stupně. Nejvyšší denní teploty se opět budou pohybovat mezi 11 až 15 stupňů, na východě vystoupají až na 17 stupňů.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí předpokládá oblačno až polojasno, ojediněle mohou nastat přeháňky. V noci se ochladí a nejnižší noční teploty budou 4 až -1 stupeň. Přes den však bude opět 10 až 15 stupňů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video