Ilustrační snímek | foto: ČTK

Mrazivá rána končí rekordně, čarodějnice nejspíš proprší

  • 64
Rekordně mrazivé ráno očekávají meteorologové ještě v úterý, kdy může teplota klesnout až k minus čtyřem stupňům. Poté je ukončí tlaková níže postupující přes západní Evropu. Ve čtvrtek může být přes den sice až 18 stupňů, ale i tak se teploty budou držet pod normálem. Páteční pálení čarodějnic nejspíš proprší.

„Studené proudění v průběhu týdne ukončí tlaková níže postupující přes západní Evropu dále k východu a přinese více oblačnosti a také srážky a zejména ukončí mrazivá rána. Studená fronta ze čtvrtka na pátek bude i v následujícím období držet teploty pod normálem,“ uvedl k počasí nadcházejícího týdne meteorolog Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) .

Více na Počasí iDNES.cz

Dnes (v pondělí) předpověď ukazuje zpočátku jasno nebo skoro jasno až polojasno. Na severovýchodě bude až oblačno a ojediněle přeháňky, nad 700 m smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, na jihu a jihozápadě ojediněle až 14 °C, v 1 000 m na horách kolem 2 °C, na Šumavě kolem 7 °C. 

Meteorologové v pondělí ráno na Twitteru uvedli, že Česko má za sebou mrazivé ráno. „Na 17 místech, která měří teplotu přes 30 let, padl teplotní rekord. Vůbec nejchladněji bylo na Jizerce-rašeliništi u Kořenova, kde teplota spadla k minus 12,6 stupně Celsia, zde ale nebyl překonán teplotní rekord,“ dodali k mrazivému ránu.

Z měřicích stanic, kde byl překonán teplotní rekord, se dostala teplota nejníže v Deštné v Orlických horách. Meteorologové tam naměřili minus 6,2 stupně, přičemž dosavadní rekord byl z roku 2016 a činil minus 5,8 stupně. 

Meteorologové z ČHMÚ očekávají obdobně studené ráno i v úterý. Naopak ve středu by noc měla být výrazně teplejší.

V úterý bude jasno až polojasno, během dne postupně přibývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, na jižní Moravě kolem 1 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. 

Ve středu meteorologové předpovídají většinou oblačno, zpočátku v západní polovině Čech jasno až polojasno. Ojediněle déšť. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, v západní polovině Čech kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C. 

Letošní dubnové počasí je důkaz, že atmosféra je v pořádku, říká meteorolog

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. Místy občasný déšť nebo přeháňky. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, při zmenšené oblačnosti až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C. 

Na pátek předpověď hlásí zpočátku oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Ojediněle bouřky. Postupně ubývání srážek a oblačnosti. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 17 °C. 

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí ukazuje oblačno až polojasno, místy déšť nebo přeháňky, na hřebenech hor i srážky sněhové. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, při malé oblačnosti kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 16 °C.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video