Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Pátek může být nejteplejším dnem v roce i v historii. Vedro potrvá dál

  • 262
Příliv tropického vzduchu od jihu udrží teploty v Česku i nadále vysoko nad třicítkou. Nejtepleji má být v pátek, kdy mohou teploty překonat i 38 stupňů. V ohrožení bude podle meteorologů i absolutně nejvyšší teplota naměřená v Česku. Tou je doposud 40,4 °C dosažených v roce 2012 v Dobřichovicích.

Kvůli horkému počasí meteorologové ve středu vydali výstrahu před velmi vysokými teplotami a zvedli na nejvyšší stupeň riziko vzniku požárů (více čtěte zde).

Výstraha meteorologů

Meteorologové zpřesnili výstrahu před vysokými teplotami. Ty se objeví ve většině krajů už ve čtvrtek, v pátek pak na celém území. Ve čtvrtek očekávají teploty do 36 stupňů, v pátek do 38° C.

„Ojediněle nelze vyloučit i teploty vyšší. V neděli se vlivem studené fronty teploty vzduchu, zejména v Čechách, přechodně sníží,“ uvedli ve výstraze. Doporučují omezit tělesnou zátěž, nepobývat na přímém slunci a hodně pít.

„Nejteplejší vzduch bude na naše území proudit v pátek, kdy budou denní maxima v průměru dosahovat 34 až 38 °C, výjimečně budou vystupovat i na hodnoty vyšší. Pátek se tak může stát nejteplejším dnem tohoto roku,“ uvedl v předpovědi pro iDNES.cz Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Dosud byl letošním nejteplejším dnem 22. červenec s průměrnými maximálními teplotami 35,6 stupně a průměrnou teplotou 27,2 stupně. Tehdy ve stanici Husinec-Řež ve Středočeském kraji naměřili 39,2 °C (podrobnosti čtěte zde). Meteorologové se domnívají, že je „vysoce pravděpodobné“, že by v pátek mohla dokonce padnout nejvyšší průměrná maximální teplota tohoto století, kterou naměřili 13. srpna 2003.

 „Zároveň není vyloučeno, že může být překonán i teplotní rekord, tedy absolutně nejvyšší teplota v ČR 40,4 °C dosažená na stanici Dobřichovice dne 20. 8. 2012,“ dodal Hanzlík.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Nejvyšší teploty se dostanou na 32 až 36 °C, v 1000 m na horách bude kolem 28 °C. V noci na pátek by se nejnižší teploty měly pohybovat mezi 21 až 17 stupni.

I v pátek bude přes den slunečno, jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší teploty vyšplhají na 34 až 38 °C, ojediněle mohou být i vyšší.

V sobotu bude jasno až polojasno. Během dne bude v Čechách od západu přibývat oblačnost a postupně se budou místy tvořit bouřky nebo přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku se srážky vyskytnou jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 33 až 37 °C. Vítr v bouřkách přechodně zesílí.

V neděli čekají meteorologové polojasno, v Čechách zpočátku až zataženo. Místy se objeví přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou v Čechách 26 až 30 °C, na Moravě a ve Slezsku 30 až 34 °C.

V pondělí bude již opět slunečno. Meteorologové předpokládají, že bude jasno až polojasno, přechodně místy až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 30 až 34 °C.

Od úterý do čtvrtka bude i nadále slunečno. Obloha bude jasná až polojasná. Na západě při přechodně zvětšené oblačnosti se ojediněle objeví přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty budou mezi 21 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty zůstanou vysoké, mezi 31 až 36 stupni.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue