Tropické počasí vystřídají silné bouřky, výstraha platí pro celé Česko

  • 52
Tropické teploty, které v posledních dnech panovaly v Česku, ve čtvrtek odpoledne zchladí silné bouřky. Výstraha meteorologů platí pro celé naše území. Místy by mohlo napršet až 40 milimetrů. Teploty spadnou k 25 stupňům, v neděli může být ale znovu až 28 stupňů.

Na naše území dorazí ve čtvrtek odpoledne z Německa zvlněná studená fronta, která přinese bouřky. Ty mohou být ojediněle silné, provázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm a kroupami.

„Nejdříve se srážky dostaví na západ republiky, východ území postihnou až ve večerních hodinách. Za frontou se ochladí, přesto se víkendové teploty při převážně slunečném charakteru počasí budou pohybovat nad 20 stupni Celsia,“ uvedl meteorolog Josef Hanzlík z ČHMÚ.

Ve čtvrtek bude po ránu jasno nebo skoro jasno, postupně polojasno až oblačno. Během dne se od jihozápadu zatáhne a postupně na většinu území dorazí přeháňky. Odpoledne se mohou místy vyskytnout silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 40 mm. Na severovýchod území dorazí srážky až později večer a na západě Čech budou současně přecházet do deště. Nejvyšší teploty vystoupají na 24 až 28 stupňů Celsia, na horách bude kolem 18 stupňů.

V noci na pátek bude oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Místy se mohou vyskytnout i bouřky. K ránu už budou srážky jen místy, zejména na Moravě a ve Slezsku. V Čechách se bude protrhávat oblačnost a ojediněle se mohou tvořit mlhy. Nejnižší teploty budou mezi 17 až 13 stupni Celsia, na západě až 10 stupňů.

V pátek přes den bude zpočátku oblačno až zataženo, v severovýchodní polovině republiky se vyskytne místy občasný déšť. Během dne budou od jihozápadu srážky ustávat a postupně se vyjasní. Večer bude na západě Čech přibývat oblačnosti. Nejvyšší teploty vyšplhají na 22 až 26 stupňů Celsia

Letošní květen byl v pražském Klementinu nejchladnější od roku 1991

V sobotu meteorologové předpokládají oblačnou až polojasnou oblohu, přeháňky se vyskytnou pouze ojediněle. V průběhu dne bude od západu docházet k ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty klesnou na 16 až 14 stupňů Celsia. Přes den pak teploty vystoupají na 22 až 24 stupňů.

Neděle přinese jasno až polojasno, ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky nebo i bouřky. V noci budou teploty mezi 13 až 11 stupni Celsia. Nejvyšší denní teploty pak dosáhnou na 25 až 27 stupňů.

V pondělí bude jasno až polojasno, během dne přechodně oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 16 až 13 stupňů Celsia. Přes den pak budou atakovat 30 stupňů.

Ve vyhlídce počasí od úterý do čtvrtka meteorologové předpokládají polojasno až oblačno, místy se mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Postupně bude během dne přibývat oblačnost a srážky. Nejnižší noční teploty budou mezi 18 až 14 stupni Celsia. Denní maxima se budou pohybovat mezi 29 a 32 stupni, postupně pak 25 až 28 stupňů.

Podívejte se, jaké počasí aktuálně panuje v Praze:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video