Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: David Peltán, MAFRA

Do Česka se valí vedra. Na Plzeňsku mají padat teplotní rekordy

  • 55
Pro úterý platí výstraha před vysokými teplotami a mohou padat rekordy. Až přes 34 stupňů by mělo být na jihu Moravy, v Praze a na Plzeňsku. Ve středu se oteplí ještě více, na některých místech republiky může být až 37 stupňů Celsia.

Tropické počasí, které v následujících dnech zasáhne Česko, může mimo jiné způsobit i překonání teplotních rekordů. V roce 1967 naměřili meteorologové v pražském Klementinu 34,4 stupně, což je zde pro den 25. června vůbec nejvíce. A právě v úterý očekáváme až 34 stupňů. V brněnských Žabovřeskách byla 25. června naměřena v roce 2016 ještě o něco vyšší teplota, a to 34,7 stupně.

Nejreálněji je teplotní rekord v ohrožení na Plzeňsku, kde bylo pro den 25. června zatím nejvíce naměřeno 33,4 stupně v roce 2008.

Pro další den, 26. června, je teplotní rekord pro pražské Klementinum 35,6 stupně. Vzhledem ke stále rostoucím teplotám je možné, že rekord v Praze padne i ve středu.

Tomu odpovídá i biometeorologická zátěž, která bude pro většinu území republiky na stupni tři. 

Ve čtvrtek očekávají meteorologové přechodné snížení teplot od severozápadu a severu. Na jihu a jihovýchodě Moravy se však teploty budou stále pohybovat nad tropickou třicítkou. 

V platnosti je i výstraha

Meteorologové vydali výstrahu před vysokými teplotami. Na středu odpoledne bude platit dokonce vysoký stupeň nebezpečí. Vysoké teploty představují velkou zátěž na lidský organismus a lidem hrozí i nebezpečí přehřátí či dehydratace. 

Proto meteorologové doporučují zejména dodržovat pitný režim a omezit tělesnou zátěž v odpoledních hodinách. Dále je pak důležité nevystavovat děti ani zvířata přímému slunci.

Na úterý a čtvrtek vydali meteorologové výstrahu pouze s nízkým stupněm nebezpečí.

Rekordní teploty očekává celá Evropa. Například ve Francii můžou teploty vyšplhat až na rekordních 40 stupňů. Vedra se tak mohou přiblížit roku 2003, kdy kvůli tropickému počasí zemřelo více než 15 tisíc lidí. 

Podívejte se, jaké počasí aktuálně panuje v Praze:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video