Liberecko v noci zasáhl extrémní déšť, hrozí povodně. Pršet má dál

  • 162
Část Česka v noci na úterý zasáhly extrémní srážky. Nejintenzivnější byly v Libereckém kraji, kde do rána napršelo až 50 milimetrů. Déšť na severu Čech nyní zeslábl, v průběhu dne však bude opět zesilovat a pršet má i v dalších dnech. Meteorologové tak varují před vzestupem hladiny řek.

Předpovědi meteorologů se naplnily, Liberecko v noci zasáhly extrémní srážky.

„Do rána tam napršelo mezi 30 - 50 milimetrů srážek. Jednalo se hlavně o Jizerské a Lužické hory,“ uvedl meteorolog Tomáš Mejstřík z ČHMÚ.

Nad ránem déšť zeslábl, podle meteorologů však bude v průběhu dne opět zesilovat. „V místech, kde bude déšť intenzivní, se dá očekávat, že u malých toků dojde k rychlému vzestupu hladiny až k 1. stupni povodňové aktivity,“ řekl Mejstřík. 

Výstraha před vydatným deštěm v současnosti platí pro části Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého kraje a Vysočiny. Před silnými bouřkami pak meteorologové varují celou Moravu, Slezsko a východní Čechy. 

Výstraha před povodněmi s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Chrudimsko, části Vysočiny a Jihomoravského kraje od úterního do středečního poledne.

V části Česka hrozí kvůli vydatným dešťům povodně, hlásí meteorologové

Pro dalších několik regionů pak ČHMÚ vyhlásil na stejnou dobu výstrahu před povodněmi s nízkým stupněm nebezpečí. Platí pro Olomoucký kraj a části Pardubického, Středočeského, Jihomoravského kraje a Vysočiny. 

Hladiny řek přes noc stoupaly na místech, kde srážky udeřily nejintenzivněji. „Hlavně na Jizeře, Lužické Nise a Smědé. Mírně stouply také hladiny pravostranných přítoků středního Labe a některých menších toků v povodí Vltavy a Berounky,“ uvedli meteorologové z ČHMÚ. 

Během dne se předpokládají další srážky na většině území. „Významnější úhrny srážek by se měly vyskytovat v oblasti Orlických hor, Jeseníků a Českomoravské Vrchoviny,“ uvedli. Na některých tocích tak meteorologové očekávají postupné dosažení 1. nebo 2. stupně povodňové aktivity.

Bleskové povodně minulý týden zasáhly taky Valašsko:

22. května 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue