U Nového Rokytníku na Trutnovsku se na zasněžené silnici srazily dva kamiony....

U Nového Rokytníku na Trutnovsku se na zasněžené silnici srazily dva kamiony. (19. března 2021) | foto: ČTK

Čerstvý sníh dělá potíže řidičům, silničáři varují před špatnou dohledností

  • 15
V noci na pátek na většině území Česka sněžilo, některé silnice jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Policie vyjížděla kvůli čerstvému sněhu k několika dopravním nehodám. Silničáři zároveň upozorňují na sníženou dohlednost. Sněžit v ČR bude i přes den, o víkendu se místy očekávají pouze slabé sněhové přeháňky. V noci na sobotu a neděli meteorologové dále varují před náledím.

Na Vysočině, kde v noci sněžilo na celém území, evidovala policie k ránu přes desítku nehod. Autobus havaroval asi v 7:15 ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku, cestovalo v něm šest lidí. Podle policejní mluvčí Dany Čírtkové se nehody obešly bez zranění. Silničáři museli během dne vyjíždět kvůli sněžení ve všech pěti okresech Vysočiny. „Doteď to tálo, ale už je minus jeden stupeň, takže za chvíli už to z vozovek pouštět nebude. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností,“ řekl dispečer krajských silničářů Roman Hubený.

V Jihomoravském kraji komplikuje dopravu u Dětkovic na Vyškovsku v kopci ledovka, na které uvízl nákladní vůz. Na D1 mezi kilometry 218 až 272 je vlivem sněžení snížená dohlednost. Obdobně je tomu i v celém jihomoravském úseku D46. Na D2 silničáři provádí preventivní posyp. Na Blanensku kolem Ostrova u Macochy nebo Lipovce mají některé autobusové linky zpoždění.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Na horách může být podle silničářů na komunikacích vrstva sněhu a silnice tam mohou namrzat. Na zhruba dvacetikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá platí v obou směrech zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. 

Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Je tam námraza a je možné, že napadne další sníh. Silničáři tam v kopcích nesmějí solit, protože silnice vede kolem nádrže Šance s pitnou vodou, a kamiony tam tak i při slabé sněhové vrstvě mívají problémy.

U Nového Rokytníku na Trutnovsku se na zasněžené silnici srazily na silnici první třídy 37 dva kamiony. Silnice byla na více než hodinu zcela uzavřena a řidiči museli objížďkami.

V Olomouckém kraji by řidiči měli být obezřetní především ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka, ale i v okolí Šternberka na Olomoucku. Hlavní tah přes Červenohorské sedlo spojující Šumperk s Jeseníkem je holý a mokrý, správci silnic však upozorňují na husté sněžení.

Více na Počasí iDNES.cz

V Libereckém kraji zůstává průjezdný pro kamiony nad 3,5 tuny hlavní tah I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. V horách leží na silnicích zledovatělá vrstva ujetého sněhu. I proto zůstává pro kamiony nad šest tun zavřená silnice přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy, která se neudržuje chemicky. Řidiči musí po silnici I/13 přes Frýdlant.

Na jihu Čech byla nejhorší situace na Táborsku. „Hustě tam sněží, vyjížděli jsme od půl druhé po celém okrese, kvůli přeháňkám také na Jindřichohradecku a Písecku. Teploty jsou teď od minus šesti do minus jednoho, je třeba dávat pozor na zmrazky. Na Českobudějovicku je trochu mlha,“ řekla ČTK ráno dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Soňa Abrahámová.

Z pátka na sobotu se podle meteorologů začne místy tvořit náledí. V noci bude oblačno až zataženo. Ojediněle se očekávají další sněhové přeháňky. Nejnižší teploty budou -3 až -7 stupňů Celsia, při malé oblačnosti až -10 stupňů Celsia.

Během soboty čeká Česko proměnlivá oblačnost, místy slabé sněhové přeháňky.Večer se postupně vyjasní, jen na severozápadě Čech zůstane oblačno.

Zpočátku neděle pak bude skoro jasno až polojasno, od severozápadu postupně zataženo s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Pod 400 m se objeví srážky i smíšené nebo dešťové. K večeru budou srážky ubývat.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video