Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boží Dar je kvůli sněhu odříznutý od světa, D1 blokovala kolona dlouhá 14 km

  9:22aktualizováno  17:54
Na některých místech Česka komplikuje silniční dopravu čerstvý sníh, ledovka a silný vítr. Pocítit to mohou například lyžaři cestou do zimních středisek, kde se na cestách tvoří sněhové jazyky. Silničáři proto nabádají řidiče k opatrnosti. Podle meteorologů se budou sněhové jazyky tvořit až do nedělního večera. Boží Dar kvůli sněhové kalamitě dokonce uzavřel vjezd do obce.

Na Vysočině zablokovala před polednem dopravní nehoda dálnici D1 na 127 kilometru ve směru na Brno. Krátce před šestou hodinou odpolední se podařilo provoz dálnice plně obnovit.

Srazilo se šest osobních aut, autobus, nákladní vozidlo a dvě dodávky. „V současné době je místo průjezdné jedním jízdním pruhem, lze ale předpokládat, že bude nutné ještě provoz na dálnici při vyprošťování havarovaných vozidel na nezbytně nutnou dobu uzavřít,“ doplnila krátce po nehodě pro iDNES.cz policejní mluvčí Jana Kroutilová.

V autobuse cestovalo 27 osob, ale nikomu z nich se nic nestalo. Celkem se při srážce podle policie lehce zranil jeden člověk. Pokud se řidiči chtěli místu vyhnout, museli sjet z dálnice na exitu 119 na Velký Beranov. Kolona byla podle zpravodaje iDNES.cz dlouhá až 14 kilometrů.

Silničáři v Ústeckém kraji odklízí čerstvě napadaný sníh. Několik úseků silnic v Krušných horách je zavřených. Řidiči také musí počítat s ledovkou. Policie je proto nabádá k opatrnosti. Nesjízdné jsou tři úseky na Chomutovsku, z toho jeden silničáři přes zimu neudržují. Potíž v sobotu budou tak budou mít lyžaři, kteří budou chtít jet směrem od Klášterce nad Ohří do střediska Klínovec.

Na Teplicku je dočasně uzavřena trasa z Mikulova na Moldavu. Čerstvý sníh je také na hlavní silnici D7 od Chomutova ke státní hranici s Německem. Ve stoupání tam mají problémy od začátku týdne kamiony.

Kluzké jsou vozovky v nižších polohách. S velkou opatrností jezdí řidiči trolejbusů v Ústí nad Labem. Některé spoje tak mohou mít mírné zpoždění. Kvůli pátečnímu silnému větru byl zastaven provoz lanovky na Větruši, dnes už znovu jezdí.

Silnice z Plzně na Karlovy Vary se podařilo zčásti zprůjezdnit

V Karlovarském kraji kvůli sněhovým jazykům, závějím a uvázlým autům je zavřená silnice I/25 od Abertamské křižovatky na Boží Dar. Uzavřený je také hraniční přechod do Německa.

„Z důvodu kalamitní sněhové situace a neustále se zhoršujících povětrnostních podmínek - silného větru a sněžení město Boží Dar uzavřelo vjezd do města s okamžitou platností,“ informovala krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Záběr z webkamery na obchvatu Božího Daru, uzavřeného kvůli sněhové kalamitě. (14. 1. 2016)

V současné době není město schopné při nasazení veškeré techniky pro velké návaly sněhu a silný vítr město uklidit. Místním obyvatelům a hostům, kteří mají rezervovaný pobyt, bude umožněno parkování na městském parkovišti naproti OMV. „Žádáme všechny naše příznivce, aby vzhledem ke stávajícím povětrnostním podmínkám a předpovědi počasí, která není příznivá, do Krušných hor nevyjížděli. Situace je platná do odvolání,“ informovala radnice skrze sociální sítě.

Na severním Plzeňsku stále trvá kalamitní stav, který silničáři vyhlásili v pátek, neboť za silného větru nebylo možné udržet silnice kolem hlavního tahu z Plzně na Karlovy Vary průjezdné. Během noci se tam podařilo zprovoznit všechny i vedlejší zaváté silnice.

„Do jejich odklízení jsme se pustili v noci, všechny jsou průjezdné, i když místy třeba jen pro jedno auto a na míjení si musejí řidiči najít místo. Během dne budeme tyto úseky dál prohrnovat a rozšiřovat,“ řekl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička. Předpokládá, že také silničáři odvolají kalamitní stav.

„Oproti pátku je situace nesrovnatelně lepší, přesto panují zimní podmínky a řidiči s tím musejí počítat,“ upozornil dispečer. Ve vyšších polohách kraje se šoféři mohou setkat se sněhovými jazyky, vrstvami sněhu či náledím.

Ráno hasiči pomáhali vytahovat dvě auta z příkopů na Klatovsku, vše se obešlo bez zranění.

Sněhové jazyky na silnicích se mohou dál tvořit na severním Plzeňsku a Tachovsku, ale také v otevřených úsecích ve vyšších polohách Šumavy či Českého lesa. Místy je na silnicích také ledovka.

Přechod na Harrachově zůstává pro kamiony uzavřený

V Libereckém kraji je pro kamiony stále zavřená silnice do Polska přes Harrachov. Osobní vozy místem projedou. Řidiči musí počítat se zbytky sněhu na silnicích a závějemi. „Chtěli jsme zprůjezdnit úsek přes noc, ale kvůli čerstvému sněhu to nešlo,“ uvedl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu krajských silnic na starost. Při cestě do zimních středisek motoristé musí počítat dnes znovu se sněhovými jazyky.

Na silnicích ve Středočeském kraji leží mnohde nová neošetřená vrstva sněhu, a to například i na dálnici D4 a D6. Na řade míst v kraji stále sněží, někde řidičům cestu komplikuje silný vítr, a to například na Pražském okruhu, plzeňské dálnici D5, na Benešovsku a Příbramsku.

Na silnicích ve vyšších polohách Královéhradeckého a Pardubického kraje se vlivem nárazového větru tvoří sněhové jazyky a závěje. Všechny silnice na východě Čech jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné.

Výstraha před sněhovými jazyky a závějemi platí celý víkend

Meteorologové vydali výstrahu, že se ve vyšších polohách nad 600 m. n. m mohou až do nedělního večera tvořit sněhové jazyky. V Krušných horách pak platí výstraha i před závějemi.

Připadnout může 10 až 30 centimetrů nového sněhu, který bude místy nárazový vítr vířit. V nížinách budou i nadále přetrvávat příznivé podmínky pro tvorbu náledí. Meteorologové radí řidičům sledovat dopravní zpravodajství, počítat se zdrženími a v horských oblastech nezapomínat na zimní výbavu

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...