Silný vítr a husté sněžení ve Staměřicích na Přerovsku.

Silný vítr a husté sněžení ve Staměřicích na Přerovsku. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Východ země bude bičovat silný vítr, na západě nasněží

  • 7
Východní polovinu České republiky zasáhne v sobotu silný vítr, který v nárazech může dosahovat až rychlosti 70 kilometrů v hodině. Na hřebenech hor může foukat až o síle kolem 110 kilometrů v hodině. Na západě a severozápadě Čech očekávají meteorologové sněžení.

V sobotu bude na západě a severozápadě Čech v souvislosti s přechodem zvlněné studené fronty sněžit, napadnout může 7 až 10 cm sněhu za 12 hodin, v nižších polohách bude sníh převážně mokrý. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Krušných horách očekávají meteorologové až 15 cm sněhových srážek. S tím souvisí i riziko vytváření sněhových jazyků nebo závějí.

Na východě a severovýchodě země bude zesilovat vítr, v nárazech by měl mít rychlost 55 až 70 km/h, na hřebenech Beskyd a Jeseníků kolem 110 km/h.

Se silným větrem by měli počítat lidé od půlnoci na sobotu do nedělního odpoledne na severovýchodě Pardubického kraje a v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V sobotu dopoledne bude foukat i na východě Jihomoravského kraje a ve Zlínském kraji.

Více na Počasí iDNES.cz

V souvislosti s táním sněhu a očekávaným srážkám bude stoupat ve Zlínském kraji hladina Veličky s možností dosažení stupňů povodňové
aktivity. Dále také v okolí Luhačovic, Uherského Brodu, Valašských Klobouk, Vizovic a Zlína. Povodňová výstraha platí také v Jihomoravském kraji, v okolí Veselí nad Moravou. Voda by se ale neměla vylévat z břehů.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

V neděli v noci a ráno budou teploty klesat pod nulou a díky předchozím srážkám se na mokrých komunikacích bude místy tvořit náledí. V Beskydech bude v neděli trvaleji sněžit, napadne kolem 10 cm sněhu.

Celý víkend také platí výstraha ČHMÚ. Ve většině krajů se týká především silného větru. Ve Středočeském, Karlovarském, Ústeckém a Plzeňském pak nové sněhové pokrývky.

Podle meteorologů může silný vítr poškodit stromy a způsobit menší škody na budovách. Na horách by lidé měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií, uvedli meteorologové.

Naproti tomu ve Středočeském, Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji může sněžení v sobotu komplikovat dopravu. Stromy a větve polámané pod těžkým mokrým sněhem mohou způsobit také výpadky proudu. Do hor by se tam řidiči neměli podle meteorologů vydávat bez zimní výbavy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video