Sníh zasáhl jih a východ Česka. Na Moravě policie řešila desítky nehod

  • 56
Vytrvalý sníh ztěžuje dopravu na východě a jihu Česka. V Moravskoslezském a Jihomoravském kraji policisté vyjížděli k desítkám dopravních nehod. Přeháňky snižují viditelnost a na silnicích se drží vrstva nového i rozbředlého sněhu. Sněžení má podle předpovědi zeslábnout během noci.

V Moravskoslezském kraji byla od 19:10 uzavřena dálnice D48 od Rychaltic ve směru na Frýdek-Místek až po tunel Zelinkovice. Silnici tam blokovaly uvízlé kamiony, oznámilo Národní dopravní informační centrum Ředitelství silnic a dálnic. Zhruba ve 21:00 už byla silnice průjezdná.

Podle informací silničářů se kamiony vzpříčily i na silnici I/57 na výjezdu z obce Vrchy na Novojičínsku. Kluzká vozovka je i na dálnici D56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem a také na dálnici D1 od polských hranic ve směru na Prahu.

„Následky nehod jsou zatím bez těžkých následků na zdraví. Při událostech na silnicích vznikala zejména škoda na majetku, případné došlo k lehkým poraněním účastníků silničního provozu,“ uvedla krajská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

„Od 12 hodin do 15:40 hodin jsme dnes přijali oznámení o zhruba šesti desítkách dopravních nehod či haváriích,“ doplnila mluvčí. V úterý to bylo za stejnou dobu jen dvanáct oznámení.

Pro kamiony zůstává uzavřená silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Silnice, jež je jedním z hlavních tahů na Slovensko, vede kolem přehrady Šance, která zásobuje kraj pitnou vodou. 

Už od dopoledne sněží také na jižní Moravě (více v článku Auta v příkopu i kamion přes cestu). Policisté v kraji zaznamenali do 18:00 kolem 50 nehod.

Ve Zlínském kraji havarovala u výjezdu z areálu chemičky Deza ve Valašském Meziříčí ve havarovala cisterna převážející černouhelnou smolu do Polska. „Řidič autocisterny polské přepravní společnosti Plata při výjezdu od nákladní vrátnice z areálu společnosti na silnici první třídy dostal na kluzké vozovce smyk. Autocisterna obsahující černouhelnou smolu při teplotě 230 stupňů Celsia zůstala ležet na boku mimo vozovku,“ uvedl mluvčí chemičky Jaroslav Obermajer.

Rozbředlý sníh pokryl ve středu večer většinu silnic rovněž v Olomouckém kraji, který odpoledne zasáhlo několikahodinové sněžení. Všechny silnice jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. V regionu zatím nebyl hlášen zvýšený počet dopravních nehod.

Silničáři v Jihočeském kraji začali v podvečer kvůli sněžení upravovat vozovky po celém regionu. Do terénu vyslali téměř veškerou techniku, která čítá 186 sypačů. Relativně klidnější situace je zatím na severu regionu, uvedl náměstek provozního úseku Správy a údržby silnic (SÚS) Jihočeského kraje Jan Vykouk. Všechny vozovky jsou zatím sjízdné.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

„Sněžení bude pokračovat v odpoledních i večerních hodinách, také v noci na zítra a bude se rozšiřovat dále k západu. Místy se vyskytne i vydatnější sněžení, zejména na jihu a jihovýchodě území s novou sněhovou pokrývkou do čtvrtečního rána 5 až 10 cm, na Českomoravské vrchovině, na Šumavě a v Beskydech až 15 cm,“ uvedl na serveru Infomet.cz meteorolog Štefan Handžák. 

Podle předpovědi meteorologů bude sněžení slábnout až během noci a k ránu by místy mohlo i ustávat. Oblačnost by se částečně měla protrhat. Přesto může místy sněžit také během čtvrtka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video