Přes severovýchod se přeženou další extrémní lijáky, pršet bude i o víkendu

  • 314
V pátek se přes Česko přežene další vlna extrémně vydatných dešťů, které zasáhnou podle meteorologů severovýchod Česka. Může tam spadnout od 40 do 100 milimetrů srážek, nadále zde tak platí možné rozvodnění toků. Vydatný déšť se čeká i ve zbytku republiky s výjimkou jihozápadu.

Extrémní lijáky Českem prošly už ve čtvrtek odpoledne a v noci na pátek. V okolí Mladé Boleslavi a Rychnova nad Kněžnou napršelo v úhrnech i přes 100 milimetrů srážek. Tyto extrémní srážky způsobily i rychlý vzestup hladin vodních toku a tak na některých místech byly dosažený i SPA,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nejvíce hladina stoupla v pátek ráno na Jičínce v Novém Jičíně, která byla mezi 5:40 a 7:20 na třetím stupni povodňové aktivity. Poté klesla na druhý stupeň. Ten hlásila v pátek ráno i Bystřička a Litava v Brakovicích. Cidlina v Jičíně, Želivka (Hejlovka) v Želivě a Lučina v Horních Domaslavicích jsou na prvním stupni, později se na první stupeň dostala i Lučina v Žermanicích a Ropičanka v Řece.

Při čtvrtečních bouřkách pršelo nejvíce v Rychnově nad Kněžnou, kde spadlo za den 117 milimetrů srážek. Odpoledne během tří hodin napršelo 98 litrů vody na metr čtverečních. Jinde v republice už denní úhrn srážek nepřekročil 100 milimetrů. Vydatně pršelo také v Žamberku na Ústeckoorlicku a v Dolním Bousově na Mladoboleslavsku, kde spadlo za 24 hodin do dnešních 07:00 přes 79 milimetrů, respektive téměř 71 milimetrů srážek. 

Nejvyšší 24 hodinové úhrny srážek
StaniceDenní úhrn srážek v mm
Rychnov nad Kněžnou117,1
Žamberk (Ústeckoorlicko)80,3
Dolní Bousov (Mladoboleslavsko)72,9
Rýmařov (Bruntálsko)60,3
Zlaté hory (Jesenicko)59,4
Mošnov (Novojičínsko)56,6
Velichovky (Náchodsko)56,5
Valašské Meziříčí (Vsetínsko)56,0
Libáň (Jičínsko)52,8

Zdroj: ČHMÚ

V souvislosti s počasím měli hasiči nejvíce práce v Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji. „Hasiči celkem vyjeli k 522 událostem, při kterých nejčastěji čerpali vodu ze sklepů, garáží a domů, odčerpávali vodní laguny, čistili nánosy bahna a kamení na silnicích a čistili kanály a propustky,“ okomentovala práci hasičů mluvčí generálního ředitelství Nicole Studená. V menším množství také odstraňovali popadané stromy a větve.

I nadále platí výstraha před silnými bouřkami a přívalovými dešti. Hasiči tedy vyzývají k tomu, aby lidé byli opatrní, zavírali doma okna i dveře, zkontrolovali své domy a ujistili se, že nemají na zahradách nic, co by mohla voda odnést a někoho zranit. 

„Nejhorší je plastový zahradní nábytek, truhlíky na květiny nebo volně ložené desky. Tento materiál zároveň vytváří překážky, které brání volnému průtoku vody a vytváří druhotné hrázky a ucpávky vodního toku,“ doplnila Studená.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

ČHMÚ očekává vydatnější srážky na severu a východě Čech, na Českomoravské vrchovině, v severovýchodní polovině Moravy a ve Slezsku i v pátek a o víkendu. „Celkově do nedělního večera na východě a severovýchodě území může spadnout od 40 do 100 mm srážek,“ sdělili meteorologové. 

Vzhledem k očekávaným srážkám a aktuálnímu nasycení povodí u toků očekávají meteorologové vzestupy hladin, s možností dosažení druhého stupně povodňové aktivity, u menších toků ojediněle třetího stupně povodňové aktivity.

Začátkem příštího týdne budou deště ustávat. Podle meteorologů ale například v Beskydech bude pršet až do pondělního rána.

Výstraha ČHMÚ

ČHMÚ vydal ve čtvrtek dopoledne varování před extrémně vydatnými dešti v Královéhradeckém, Pardubickém, Moravskoslezském a částech Olomouckého a Zlínského kraje, které platí od čtvrtečního poledne do pátečního večera. Kvůli dešťům hrozí vzestup hladin řek.

V pátek ráno výstrahu aktualizoval, v Moravskoslezském kraji v okrese Nový Jičín nově platí povodňové ohrožení. „Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku,“ píše se ve výstraze.

Do odvolání také hned na několika místech platí povodňová pohotovost. To znamená, že se voda v řekách může vylévat z břehů do okolní krajiny. Tato výstraha platí pro část Středočeského, Královehradeckého, Pardubického, Jihočeského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a také pro části Kraje Vysočina.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue